Verhoogde borders

Steeds vaker zien we tuinen met verhoogde borders. Ze geven diepte en een spannend effect in de tuin, maar zijn ook nog eens praktisch!

verhoogde-borders

m1mya5bqakd1

Verhoogde borders zijn populair in moderne tuinen, maar worden ook veel gebruikt als moestuin, zoals de keyhole garden en de moestuinbak.

Strakke border

Opgehoogde borders passen prima in de moderne strakke tuin. Planten kunnen niet meer over de borderrand groeien en dat is makkelijk in het onderhoud. In een opgehoogde border kun je daarnaast de grond aanpassen, dus bijvoorbeeld ophogen met veel tuinturf en zo toch een Rhododendron-groep en andere zuurminnende planten op kleigrond planten. Ook voor een moestuin is dat natuurlijk erg handig.

Ideaal

Verder is een verhoogde border makkelijk, want je hoeft niet te bukken. Dat is ideaal voor ouderen, maar ook voor de moestuin, want je kunt gemakkelijk oogsten! Je tuin is ook eerder op hoogte, de planten beginnen hoger met groeien en dat geeft sneller privacy.

Verhoogde border maken

Je kunt een verhoogde border maken van bijvoorbeeld hout of steen. Op de foto hieronder is de Brickwall van Excluton gebruikt. Maak eerst een fundering en bouw daar de randen op. Vul een verhoogde border met goede grond en bemest deze regelmatig.

Bron: Fotografie Lilian Korteweg bij Chelsea Flower Show 2010 en Excluton

nog meer: tuinieren