Tuintaal en tuingeheimen

Vinden jouw kinderen het ook zo leuk om in de tuin te ravotten? De komende tijd zullen wij tips & tricks voor tuinieren met kids delen. Deze keer starten we met de ‘grondbeginselen’, in kindertaal!
tuinieren-met-kids

Heb jij nog geen groene vingers? Dat geeft niets! Begin maar gewoon bij het begin. Dan weet je straks vanzelf wat ‘kiemen’ is en hoe zaadjes eruitzien. Voor je het weet ben jij een ster in tuinieren!

Bzzz.. bestuiven

Insecten bezoeken de bloemen om nectar en stuifmeel te halen. Het stuifmeel blijft aan hun lijf of vachtje plakken. Landen ze op de volgende bloem, dan komt het stuifmeel op de stamper van de andere bloem terecht en wordt de bloem bestoven. Na de bestuiving maken de bloemen zaden.

Niet weggooien!

Bewaar altijd het zakje of het doosje van de zaden, met daarop:
Wanneer zaaien
Binnen en/of buiten zaaien
Hoe warm het moet zijn om de zaden te laten kiemen
Plantafstand
Bloeitijd

Kiemen

Ieder zaadje bevat genoeg energie en voedsel voor de start van een nieuwe plant. Als de omstandigheden ideaal zijn (het goede licht, de juiste temperatuur en voldoende vocht) beginnen zaadjes te kiemen. Het velletje rond het zaadje barst open, het eerste worteltje, het stengeltje en het eerste paar blaadjes, de kiemblaadjes verschijnen. De groei van de plant is begonnen.

Mest en compost

Als je oogst en bloemen plukt geef je niks aan de grond terug. Daarom is het belangrijk om ieder jaar compost en meststoffen door de grond te mengen zodat de planten en groenten straks weer genoeg te eten hebben.

Plantafstand

Het is belangrijk om de plantafstand te weten. Houd je die afstand in de breedte en de lengte tussen de planten aan dan hebben de planten genoeg ruimte om uit groeien tot een volwassen plant. Plant je de planten te dicht bij elkaar, dan zullen ze elkaar verdringen.

Water geven

Planten kunnen niet zonder water. In water zijn voedingsstoffen opgelost die ze nodig hebben om te kunnen groeien. Planten die al een tijdje in de grond staan halen met hun wortels water uit de grond. Nieuwe planten moet je een paar weken lang extra water geven. Ze zijn nog niet goed geworteld en kunnen zelf nog niet op zoek naar water in de grond.

Zaden

Zaden zien er heel verschillend uit. Een boon bijvoorbeeld is het zaadje van de bonenplant. De zaden van de appel vindt je in het klokhuis, de kersenpit is het zaadje van de kers. Zonnepitten zijn de zaden van de zonnebloem. Er zijn ook heel grote zaden zoals de kastanje en de pit van de avocado. Heel kleine zaden heeft de paardenbloem, die zweven aan een parachute door de lucht.

Tip

Hoe zaden kiemen is goed te zien als je een bruine boon op een bedje natte watten in een glazen pot legt. Je ziet het velletje van de boon openbarsten en dan komen het eerste worteltje en stengeltje met twee kiemblaadjes tevoorschijn. Houd de watjes vochtig en zie hoe de boon een echt plantje wordt.

nog meer: tuinieren