Mini boomgaard

Vinden jouw kinderen het ook zo leuk om in de tuin te ravotten? De komende tijd zullen wij tips & tricks voor tuinieren met kids delen. Deze keer: een mini boomgaard.

mini boomgaard

Fruitboom in de tuin

Een fruitboom in je tuin is natuurlijk geweldig. Daar pluk je kilo’s appels, peren, pruimen en kersen van. Weinig ruimte? Dan plant je een leiboompje dat tegen de muur of de schutting kan groeien of een boompje dat in een pot past.

Wil je een echte fruitboom, kies dan een zelfbestuivende boom. Bij de meeste fruitbomen heb je er twee nodig om straks emmers vol fruit te plukken. Een echte hoogstam fruitboom heeft een stam van twee tot drie meter en daar bovenop nog een kroon. Is er weinig ruimte kies dan voor een halfstam fruitboompje. Zo wordt een boompje genoemd dat maar een paar meter hoog wordt en niet zo hard groeit. Voor de kleine tuin zijn er ook zuilvormig fruitboom die niet zo breed worden en leiboompjes die bijna geen plaats innemen omdat ze tegen een muur of schutting groeien.

Een boom is genoeg

Met de volgende zelfbestuivende fruitrassen heb je maar een boom nodig:
Appel: ‘Ballerina’, ‘Elstar’, ‘Jonagold’ en ‘Pinova’.
Peer: ‘Doyenné du Comice’ en ‘Conference’.
Kers: ‘Stella’ en ‘Sunburst’ zijn zelfbestuivende kersen
Pruim: ‘Anna Spath’, ‘Opal’, ‘Reine Claude’

Voor in pot

Je moet even zoeken, maar er worden ook zelfbestuivende mini- en dwergfruitboompjes gekweekt die in een grote bak op het terras en balkon kunnen worden gezet.

Planten

Fruit dat in potten is gekweekt: kun je het hele jaar planten, maar de allerbeste planttijd blijft de periode november tot en met maart omdat de bomen dan nog in hun rustperiode zijn en nauwelijks groeien. Geef alle fruitsoorten een zonnige plaats.

Oogsten

Appel: augustus tot en met oktober
Peer: augustus tot en met oktober
Kers: juni, juli
Pruimen: juli tot en met september

Tip

Bij tuincentra kun je in de oogsttijd boompjes met het fruit eraan kopen. Kun je stiekem proeven voor je koopt.

nog meer: tuinieren