Hortensia verplaatsen

Als je een hortensia verplaatsen wilt dan kun je dat het best doen in de lente. Of je hem nu wilt verplanten of verpotten, je moet altijd op een aantal dingen letten. Tuinman Jurgen Smit laat in deze video zien hoe een hortensia verplaatsen in zijn werk gaat. Ook vertelt hij alles over een hortensia verplanten, delen en verpotten.

Wanneer verplaatsen?

De ideale tijd om de hortensia te verplaatsen is in maart of april. Dan zit er namelijk nog geen blad aan de hortensia en kun je goed zien wat je doet. Daarnaast heb je in die periode weinig kans op vorstschade. In maart en april is de hortensia nog in rust en krijg hij de tijd om zichzelf opnieuw te herstellen voordat hij weer gaat groeien, want waar je de plant ook door gaat steken, de wortels gaan voor een groot deel stuk.

Hortensia verplanten

Volg onderstaande stappen als je een hortensia verplaatst, die in de volle grond groeit.

 1. Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 2. Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 3. Doe er potgrond en meststoffen bij als je gaat planten.
 4. En niet te vergeten: water geven op het moment dat de plant weer op zijn nieuwe plek staat.
Hortensia verplaatsen

Hortensia vermeerderen

In maart en april kun je de hortensia ook vermeerderen. Dat kun je doen door de kluit te delen. Op die manier maak je van een hortensia met een kluit van tachtig centimeter doorsnede wel zes tot acht nieuwe hortensia’s!

 1. Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 2. Hak de kluit met een sterke schep in stukken en lepel de kluit uit.
 3. Maak plantgaten die ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 4. Vul het plantgat op met potgrond en meststoffen.
 5. En niet te vergeten: water geven op het moment dat de plant weer op zijn nieuwe plek staat.

Hortensia verpotten

Hoe zit het met verpotten? Hortensia’s doen het prima in pot, maar na een jaar of drie zie je dat de kluit klem komt te zitten. Nu kun je de hortensia gewoon verplaatsen naar een grotere pot met wat potgrond en meststoffen. Wil je je oude pot behouden? Dan kun je de hortensia kleiner maken:

 1. Haal de hortensia uit de pot.
 2. Zaag ongeveer een derde van de wortelkluit weg.
 3. Zet hem terug in zijn oude pot, met potgrond en meststoffen erbij.
 4. Snoei vervolgens alles weg op 15 centimeter boven de grond.

Bij de meeste hortensiasoorten krijg je als je dit doet het eerstvolgende jaar geen bloemen. Behalve bij de boerenhortensia, die loopt gegarandeerd weer uit en geeft nog volop bloemen tot oktober/november.

Meer informatie vind je hier.

nog meer: tuinieren