Simpele ideeën voor meer schaduw in de tuin

In de Belgische zomers genieten we het liefst van elke zonnestraal, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Toch is het belangrijk om je goed te beschermen tegen UV-straling, ook in de vroege lentezon. Een fijne schaduwplek in de tuin is dus onmisbaar! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit zijn de meest simpele ideeën voor meer schaduw in de tuin.

vtwonen 03-2021 | zitplek in tuin met parasol en witte tafel

Parasol

De makkelijste manier voor schaduw in de tuin is de parasol. En de bohemian parasols met vrolijke dessins en kwastjes zijn weer helemaal terug, hoe leuk! Je prikt ‘m zo in het gras of zet hem in een parasolvoet op de plek waar je meer schaduw wilt. Houd er wel rekening mee dat een kleine stokparasol meerdere keren per dag verplaatst moet worden voor optimale schaduw.

Hoge planten en bomen

Een natuurlijke wijze om schaduw in de tuin te creëren zijn hoge planten en bomen. Planten en bomen staan in de zomer in volle bloei en zorgen bijna de hele dag door voor schaduw. Een kleine tot middelgrote boom is vaak al voldoende, zoals bloesembomen, fruitbomen, een bolesdoorn of berkenboom. Geen plek voor een boom? Denk dan aan hoge planten als bamboe, een palm of bananenplant.

LEES OOK

Zo creëer je meer privacy in de tuin

Zonnezeil

Schaduw is super makkelijk te creëren met een groot schaduwdoek. Omdat het doek in veel maten te krijgen is, is ie niet alleen handig voor in de tuin, maar ook voor op een balkon. Je bevestigt het doek met touwen of stevig ijzerdraad op drie punten aan de muur, schutting of balkonrailing. Bovendien blijft de warmte in de avond langer onder het doek hangen en geeft het een cosy look. Zelf maken? Bekijk de benodigdheden en uitleg voor een schaduwdoek van legerdoek.

Doeken

Een mediterraans tintje aan de tuin geven? Span meerdere doeken in rijke kleuren en dessins over lijnen en maak ze aan elke hoek vast. Hoeveel doeken je naast elkaar hangt, ligt natuurlijk aan hoe groot de tuin of het terras is. Dat ze een beetje los hangen maakt niks uit. Het wapperen van de doeken bij een lichte bries maakt het extra zomers om naar te kijken. Vooral wanneer er af en toe een zonnestraal tussendoor glipt.

Klamboe

Veel schaduw gaat een klamboe misschien niet bieden, maar een vlugge oplossing is het wel. Een grote klamboe boven je loungestoel of ligbed kan op een zomerdag met felle zonnestralen voor genoeg verkoeling zorgen. Hang ‘m bijvoorbeeld aan een gespannen touw, waslijn, stevige tak of houten balk.

nog meer: tuinieren