Onderhoudsvrije prairietuin

Nog niet zo lang geleden bezorgde het woord ‘onderhoudsvrij’ me de rillingen. Op mijn netvlies kwam het beeld van de weinig inspirerende stoeptegeltuin. Maar gelukkig is er nu de prairietuin. Hij is groen, b(l)oeiend, alle jaargetijden mooi, duurzaam én onderhoudsvriendelijk!

m1nyh1xqtgjc

Het hele jaar mooi

Eigenlijk is de prairietuin helemaal niet nieuw want veel tuingrootheden waaronder onze eigen Piet Oudolf ontwerpen al jaren in deze stijl. Maar het lijkt erop dat de trend langzaam overslaat naar het grote publiek. Niet vreemd als je de voordelen kent. Naast de schoonheid van prairieplanten is ook de gedachte erachter heel aantrekkelijk: duurzaamheid. Want zo’n zorgvuldig samengestelde plantengemeenschap heeft – eenmaal in evenwicht – weinig last van onkruid en vraagt geen mest of extra water. Ecologisch, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en het hele jaar mooi.

 80% grassen

De oorspronkelijke Noord-Amerikaanse prairie bestaat voor 80% uit grassen. Siergrassen zijn dan ook het uitgangspunt van de Europese prairietuin. Veel grassen uit de oorspronkelijke prairie gedijen ook in onze tuinen, zoals Andropogon gerardii en Schizachyrium scoparium. Sommige bloeiende vaste prairieplanten hebben bij ons al veel bekendheid, zoals rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en bergamotplant (Monarda). Het is echt interessant om je eens te verdiepen in het volledige assortiment van prairieplanten. Lianne Pot van Lianne’s Siergras is Nederlands collectiehouder en heeft 350 soorten in haar collectie.

De prairiegedachte

Natuurlijk kun je één prairieborder aanleggen, maar met alleen grassen en mooie bloemen heb je nog geen prairietuin. De tuin moet ook nog afgestemd worden op de omgeving. Zo is de prairietuin een open vlakte met veel zichtlijnen naar het omliggende landschap. Zover mogelijk gebruik je geen hagen dus. In een prairietuin staan bomen om verbinding te kunnen maken met het omliggende landschap, en daartussen groeit de uitgekiende mix van prairieplanten. Eigenlijk heel natuurlijk dus.

Wil je meer weten over de prairietuin? Bij Lianne’s Siergras in De Wilp (Groningen) kun je ook lezingen en cursussen volgen!

Deze prairietuin heeft ook het NL Greenlabel gekregen.

Bron: Fotografie Lianne’s Siergras

nog meer: tuinieren