Tijd om de olijfboom te snoeien? Met deze tips lukt het

beeld vtwonen Beeld

Olijfbomen zijn de knotwilgen van het zuiden en mooie, stevige bomen voor in de tuin. Ze kunnen oeroud worden, mits je de olijfboom goed snoeit. Want door goed te snoeien kun jij langer van de olijfboom genieten.

Lees verder onder de advertentie

De buitentegels op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie. Shoppen? Ontdek hier de verkoopadressen.

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Olijfbomen zijn productiebomen; ze produceren olijven. Om de olijven te laten rijpen, hebben ze licht en warmte nodig. Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht en vormt hij een ronde bol met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo nauwelijks licht en kunnen verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan de olijfboom volgens onderstaande tips. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.

De olijfboom in de winter

Hoewel olijfbomen overlevers zijn, zijn ze niet goed bestand tegen onze vochtige winters. De olijven zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, hoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend; het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter in een warme kas, de schuur of de garage om hem tegen de vorst te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van een boomhoes. Lees meer over planten beschermen tegen vorst.

Lees verder onder de advertentie

Olijfboom snoeien, zo ga je te werk

De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.

  1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit weg.
  2. Na de overwintering in een warme kas, zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk de takken na en voer een bestrijding uit, met luizendoder of Spruzit bijvoorbeeld.
  3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei naar binnen groeiende takken weg.
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken bij het olijfboom snoeien, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
  6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg.
  8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.

Verzorging olijfbomen

Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

Lees verder onder de advertentie

Wil je deze uitleg zien? Bekijk deze handige video.

Shop tuingereedschap…

Bron: Beeld: vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie