Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja) bloeit overvloedig en langdurig. Vanzelfsprekend komt de naam door de vele soorten vlinders die worden gelokt door de bloemen. Een vlinderstruik snoeien zorgt dat hij verjongt en ook zo mooi blijft bloeien. Neem daarom een kijkje in onze shop voor een uitgebreide collectie snoeigereedschap.

Snoeien aan het eind van de winter

Een vlinderstruik bloeit in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. En hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik te snoeien, verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de struik niet snoeit, veroudert hij snel. Daardoor bloeit hij minder en wordt de vlinderstruik kaal binnenin.

De takken van Buddleja kunnen invriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter als de kans op overdag vorst voorbij is. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik hiervoor een snoeizaagje bij een oudere struik. Lees meer over de manier van snoeien bij hoe snoeien.

Vlinderstruik toppen

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant wordt steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner, de meeste soorten groeien normaal makkelijk uit tot 2,5 a 3 m hoogte, en blijft nu op twee meter steken.

Uitgebloeide bloemen wegknippen

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Dus wanneer moet je de vinderstruik snoeien? Je vindt het in onderstaand schema.

  • Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,
  • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
  • Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.

Soorten vlinderstruiken

Er zijn veel soorten Buddelja. Probeer eens een klein blijvende Buddleja. Zoals de ‘Blue Chip’ of de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm, behandel ze net zo als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

Nog meer over de soorten Buddleja en hoe je deze vlinderstruik snoeien moet lees je in de plantenindex. En je hebt vast nog meer planten in je tuin: check in de snoeikalender wanneer je ze allemaal snoeit!

nog meer: tuinieren