Sering snoeien

Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. Om de sering zo uitbundig mogelijk te laten bloeien snoei je de bloemen weg na de bloei.

Sering snoeien

Beurtjaren

Sering (Syringa vulgaris) slaat wel eens een jaar over met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en, alsof ze geen kracht meer hebben, het jaar erop hebben ze heel weinig bloemen. Dit systeem van ‘beurtjaren’ hoort bij de sering.

Wanneer sering snoeien?

Snoei in mei/juni meteen na de bloei zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom  je dat de plant zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Weten wat je nog meer (nu) kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Sering snoeien

Let op als je een sering gaaat snoeien, want hij maakt altijd meerdere nieuwe scheuten. Wil je dat hij compact blijft, knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Seringen hebben daarnaast last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg, omdat ze de struik de benodigde voedingsstoffen afnemen.

Meer over snoeien vind je bij hoe snoeien, zorg ook altijd voor het juiste snoeigereedschap!

Sering verjongen

Als een sering te hoog wordt en alleen maar bovenin de plant bloeit, kun je hem verjongen door wat oude takken tot op één of anderhalve meter boven de grond af te zagen met een handzaag of stevige takkenschaar. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant van november tot eind maart, of als hij is uitgebloeid.

Doe je dit in het voorjaar dan zullen de nieuwe takken pas in het volgende voorjaar gaan bloeien. Snoei in deze periode alleen een paar takken af, snoei je hem drastisch dan loopt hij nooit meer uit. Bloemknoppen van de sering zitten altijd alleen aan het eind van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan heb je met bladknoppen te maken.

Amerikaanse sering

In het voorjaar kun je de Amerikaanse sering tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden, lees meer bij vorstschade.

Kleinbloemige sering

De kleinbloemige ‘mini-sering’ Seringa Palibin en Seringa microphylla ‘Superba’ bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een herbloei. Laat ze verder met rust.

Lees meer in de plantenindex over sering en bij wanneer snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren