Amerikaanse sering

beeld vtwonen Beeld

Ceanothus delilianus wordt in Nederland Amerikaanse sering genoemd. Hij is ook bekend als sikkelboom en is een zeer gewilde soort in Nederland. ‘Gloire de Versailles’ bloeit met prachtige diepblauwe bloempluimen.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam ‘Ceanothus’ vandaan?

De naam Ceanothus is van Griekse oorsprong: keanothos betekent ‘mager’ of schriel plantje. Hoe Linnaeus dat ooit voor het geslacht van de Ceanothus delilianus heeft kunnen kiezen, is onbegrijpelijk. Het is een geslacht met 55 soorten die allemaal uit Noord-Amerika stammen, met name uit Californië.

Wat zijn eigenschappen van de Ceanothus?

Het zijn voornamelijk kleine, bij ons niet al te winterharde struiken die echter erg mooi bloeien. Het meest zijn echter niet de soorten in trek, maar vooral de blauw, roze of lila bloeiende grote groep hybriden die inmiddels zowel in Europa als in de USA zijn ontwikkeld. Vooral Franse kwekers zijn daarmee bezig geweest en dat is aan de namen van de cultivars goed te merken.

Hoe moet ik de Ceanothus verzorgen?

Alle soorten Ceanothus houden van voedzame en goed doorlatende grond. Op de site vind je nog veel meer tips over bodemonderhoud. Ook moeten Ceanothus zeer beschut kunnen groeien en zeker zonnig staan.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik de Ceanothus snoeien?

In het voorjaar de planten tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden. In strenge winters willen ze nog wel eens het loodje leggen, dus zorg voor goede winterbescherming bijvoorbeeld door tijdens vorst tijdelijk tuinvlies rond de planten aan te brengen.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Ceanothus delilianus

Cult

'Gloire de Versailles'

Familie

Amerikaanse sering

Latijnse familie

delilianus

Onderhoud

Verzorging

Verwijder het dode hout in het voorjaar.

Snoeien

Snoeien in het voorjaar.

Bemesting

Geef organische mest in het voorjaar.

Winterhard

matig

Bodem

kalkhoudende tot neutrale tuingr

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

100

Beschrijving

0,5 - 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

diepblauw

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September