Rozen snoeien

Als je rozen in de tuin hebt, dan is het belangrijk om ze goed te snoeien. Zo groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze gezond en jong.

Rozen snoeien
Er bestaan veel soorten rozen die op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. In de tuin vind je meestal struikrozen, maar ook kun je soms stamrozen, ramblerrozen, treurrozen, bodembedekkers, wilde rozen en klimrozen in tuinen vinden.

Wanneer rozen snoeien?

Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. Je kunt rozen alleen snoeien als het overdag niet (meer) vriest.

Hoe rozen snoeien?

Zorg ervoor dat als je rozen snoeien gaat  je erop gekleed bent. Draag bijvoorbeeld een glad zeiljack, zodat de doorns niet aan je kleding blijven haken. Ook zijn goede handschoenen belangrijk. Snoei een roos altijd met een scherpe snoeischaar. Daardoor worden de snijwonden van de roos mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Struikrozen snoeien

Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen veel korter gesnoeid worden dan vaak gedacht wordt. Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond. Lees meer bij struikrozen snoeien.

Stamroos snoeien

Snoei de takken van een stamroos terug tot een hoogte van ongeveer tien centimeter boven de stam. Knip één centimeter boven een ‘buitenoog’. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop (niet meer dan een streepje) die naar buiten wijst. De tak gaat dan mooi naar buiten groeien. Het centrum van een stamroos moet open blijven, zodat er lucht en licht bij kan. Alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien, knip je weg. Als de laatste tak is gesnoeid, houd je een stam met een compact ‘bolletje’ van ongeveer even lange takjes over. Meng na het snoeien door de grond wat compost en mest.

Klimroos snoeien

Snoei van een klimroos  de zijtakjes op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak verouderd is en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen. Een nieuw geplante klimroos hoef je de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan een klimroos als deze twee tot drie jaar de kans heeft gekregen een goed wortelgestel te vormen. Lees meer bij klimrozen snoeien.

Ramblerrozen snoeien

Het snoeien van ramblers is niet nodig. Deze kun je gewoon laten groeien.

Treurrozen snoeien

Ook een treurroos hoef je nauwelijks te snoeien. Je hoeft bij deze rozen alleen de oude grijze takken af te knippen.

Bodembedekkers snoeien

Snoei bodembedekkende rozen door de lange takken te sparen en de korte af te knippen.

Naast snoeien is het verstandig om je rozen te bemesten. Staat je roos in een pot kijk dan ook eens bij rozen in pot.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren