Coniferen snoeien

Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen (deze worden meestal voor een haag gebruikt) en naaldbomen. Dennen, ceders, taxus en sparren horen bij de naaldbomen.

Coniferen snoeien

Wanneer coniferen snoeien?

De beste snoeitijd van een coniferenhaag is eind mei/begin juni, in ieder geval vóór de langste dag. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter.

Snoei een solitair staande conifeer twee maal per jaar, in mei en september en snoei Pinus soorten in september. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien.

Coniferenhaag snoeien

Schubconiferen lopen niet meer uit op het oude hout, zorg daarom dat er altijd groene takken blijven zitten. Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant.  Snoei van de jonge scheuten circa 10 centimeter per snoeibeurt.

Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op. Kijk voor de snoeivideo bij haag snoeien.

Andere haagconiferen met dezelfde snoeimethode zijn: Thuja plicata ‘Atrovirens’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’.

Conifeer snoeien

Een wintergroene conifeer kan uitgroeien tot het pronkstuk van de tuin. Mits hij goed gesnoeid wordt. Snoei deze conifeer een keer in mei en in september. Knip ook bij een jonge boom rondom een paar centimeter weg. Door dit ‘sporen’ groeit de conifeer goed dicht en wordt hij niet te breed.

Snoei bij de snelgroeiende Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten groeien. Zo zakt de conifeer niet uit.

Andere coniferen met dezelfde snoeimethode: Chamaecyparis ‘Lane’ en Chamaecyparis ’Columnaris’.

Naaldconiferen snoeien

Bij naaldconiferen is vormcorrectie of remmen van de groei de reden om te snoeien. Laat ook hier groene naalden zitten, dennen en sparren lopen niet meer uit op het kale hout.

Pinussoorten (den) snoei je in september. Knip takken met een snoeischaar weg, net boven een frisgroene takkenkrans. In het voorjaar loopt de den hierboven weer uit.

Kaarsen uitbreken

Een verfijnde snoeimethode is het uitbreken van de kaarsen. De jonge uitlopers van dennen staan in mei als kaarsen op de takken. Breek bij snelgroeiende dennen als de Pinus sylvestris de bovenste of breedst uitgroeiende kaarsen af. De boom stopt met zijn lengtegroei en maakt in plaats daarvan veel korte zijscheuten. Zo blijft de boom zijn natuurlijke vorm houden en wordt niet kaal binnenin.

Deze snoeimethode werkt ook goed bij Pinus parviflora ‘Glauca’.

Taxushaag snoeien

Als een van de weinige wintergroene hagen kan de taxus wél tot op het kale hout terug geknipt worden. Hij loopt dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Hoe je een taxushaag snoeit lees je bij taxus snoeien.

Kijk voor een demonstratie van snoeigereedschap naar de video. En wist je dat je ook een elektrische heggenschaar kunt huren?

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren