Zo blijven je bloemen langer mooi

Hoe kan het dat de ene bos bloemen binnen een week de vuilbak in kan, terwijl de andere bos makkelijk twee de twee weken haalt? Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Let bij de aankoop en verzorging op een aantal zaken en je zult zien dat je bloemen veel langer mooi blijven.

glazen vaas

Bloemen kopen

Bloemen kopen maakt gelukkig! En om dat gevoel zo lang mogelijk vast te houden, is het goed om bij de aanschaf van bloemen op een paar dingen te letten:

  • De bladeren mogen niet slap hangen, dat kan betekenen dat ze niet genoeg water of voedsel hebben gehad.
  • Is het blad (deels) geel verkleurd? Dan hebben de bloemen te lang in het folie gezeten. Soms is dat in de supermarkt het geval.
  • Laat je bloemen in de winter of bij een fris windje goed verpakken, veel bloemen kunnen niet goed tegen kou.
  • Zijn de stelen beschadigd, dan is er niet al te voorzichtig met de bloemen omgesprongen. Zonde ook als je bloemen meteen knakken.

Schone vaas

Een schone vaas is echt een vereiste voor verse snijbloemen. Schoonmaken betekent niet even omspoelen met warm water en klaar, maar pak het iets grondiger aan. Een druppel bleekwater en een beetje afwasmiddel bij het water doen al wonderen. Even goed schrobben, afspoelen en je kan de vaas gebruiken.

Hoe mooi je andere vazen ook zijn, een glazen vaas is eigenlijk het beste voor bloemen. In een transparante vaas kun je namelijk goed zien of er nog voldoende water in zit en of het water nog helder is. Twee vereisten voor zo lang mogelijk bloemengeluk.

Weetjes over water

Bloemen moeten na de aankoop zo snel mogelijk in het water. Voor de meeste bloemen is koud kraanwater prima. Vraag het wel altijd even voor de zekerheid aan de bloemist, want sommige tropische soorten vinden lauw water prettiger.

Meestal krijg je een zakje plantenvoeding bij de bloemen, gebruik dit altijd. Heb je het niet gekregen? Dan kan je aan het water een klein druppeltje chloor en een schepje suiker toevoegen, werkt ook prima.

Snijbloemen houden van schoon water. Ververs daarom het water regelmatig, in ieder geval om de 5 dagen. Troebel water is nooit goed, want dit zijn bacteriën, algen en dode resten van bloemstelen. Je hoeft in het nieuwe water geen plantenvoeding meer te doen.

Schuin afsnijden of niet?

Wel dus, schuin afsnijden is altijd goed voor snijbloemen. Doe het wel met een scherp mes of snoeischaar, gebruik liever geen gewone keukenschaar. Het afsnijden is belangrijk om de opname van het water te verbeteren. En hoe schuiner je snijdt, hoe groter het vlak is waarmee het water kan worden opgenomen. En hoe langer je bloemen dus mooi blijven.

Heb je bloemen cadeau gekregen die al schuin zijn afgesneden? Snijd dan toch nog een stukje er vanaf. De onderkant van een steel is namelijk een wondje en als bloemen maar een paar minuten uit het water zijn, dan groeit de wonde al dicht en wordt de wateropname minder.

Vergeet bij het snijden van de bloemen niet de bladeren ook weg te nemen. Bladeren gaan rotten in water en zorgen daardoor snel voor bacteriën en troebel water. Weg ermee als je je bloemen langer mooi wilt houden. Doornen van rozen mogen wel gewoon blijven zitten.

Vermijd warmte en fruit

Snijbloemen houden niet van een plek op de tocht of dicht bij de verwarming. Veel zon wordt ook niet gewaardeerd. Door warmte verliezen bloemen sneller vocht dan ze kunnen opnemen en daardoor worden ze eerder slap en oud.

Nog een handige tip: zet je vaas ook niet in de buurt van een fruitschaal. Gerijpt fruit stoot namelijk een gas uit, ethyleengas om precies te zijn, en dit is schadelijk voor bloemen.

Nog meer bloemen shoppen…

nog meer: tuinieren