Wintergroen en winterhard

Het zijn twee verschillende begrippen, wintergroene planten zijn niet altijd winterhard en winterharde planten zijn niet altijd wintergroen.

winterharde planten wintergroene planten

Winterhard

Planten zijn winterhard als ze de winter overleven en in het komende voorjaar weer opkomen. Ze beschermen zich tegen de winterse kou. Sommige planten verdwijnen onder de grond, zoals bloembollen en vaste planten. Veel planten en bomen laten hun blad vallen, zo verdampen ze nauwelijks vocht. Dit is vooral als het vriest een groot voordeel, uit de bevroren grond kunnen ze namelijk geen water op nemen.

Half-winterhard

Sommige planten zijn half-winterhard. Ze kunnen wel wat vorst verdragen, maar ze bevriezen bij een langdurige vorstperiode met koude oostenwind. Om deze planten de winter door te helpen, dek je de wortels af met een dikke laag afgevallen blad. Geef ze een plek in de luwte, uit de wind. Snoei ze pas na de winter terug.

Winterharde planten

Wil je weten of een plant winterhard is, dan kun je hem opzoeken in de plantenindex. De planten in het rijtje hieronder zijn half-winterhard en moet je tijdens een strenge winter wel beschermen tegen vorst.

Wintergroen

Wintergroene planten zijn onmisbaar in een tuin. Ze geven ook in de winter kleur en vorm. Doordat ze blad hebben verdampen ze wel vocht, ze hebben dus ook water nodig in winter. Bij een bevroren grond kunnen ze geen water opnemen, ze verdampen wel en drogen dan uit. In het voorjaar zie je dat als bruin of geel verdroogd blad.

Wintergroene planten

Wintergroene planten zijn meestal ook winterhard. Een aantal mooie wintergroene én winterharde planten zijn:

Meer mooie planten voor dit seizoen vind je in het artikel winter planten.

Wintergroen en vorstgevoelig

Sommige wintergroene planten zijn toch niet helemaal winterhard, bij een strenge winter bevriezen ze. Geef deze planten een beschutte plek uit de wind.

Geef wintergroene planten in het najaar najaarsmest, dit  zorgt voor een betere vorstbestendigheid.

nog meer: tuinieren