Mediterrane planten

En dan begint het toch weer te kriebelen. Mediterrane planten! Of de zon nu schijnt of niet, de geuren, en de grijze bladkleuren geven meteen een vakantiegevoel. Bert van Ooijen van Kwekerij Acanthus geeft tips.

mediterrane plantencitroen-in-pot - mediterrane planten

Terras- en kuipplanten

Citrussen, laten we daarmee beginnen. Fantastische planten zijn dat. Er is toch niks leuker dan een citroen of sinaasappel van je eigen boom te plukken? De bloemen geuren naar jasmijn en na de bloei zie je ze heel langzaam naar kleine vruchtjes veranderen. Ze moeten wel vorstvrij kunnen overwinteren, want kuip- en oranjerieplanten (ofwel terrasplanten) zijn vorstgevoelige planten. Zet alle bladhoudende planten bij voorkeur in een kas, ze vragen om veel licht. Bladverliezende planten zijn in winterrust en kunnen ook op een onverwarmde (slaap)kamer overwinteren.

Kruiden in potten

Ook fijn zijn verse kruiden in potten. Dikke bossen lavendel, tijm, rozemarijn en salie… Zet ze met dikke bossen bij elkaar in potten. Een must in mediterrane gerechten en het ruikt heerlijk als je buiten op het terras zit. Bijkomend voordeel is dat ze onze winters goed weten te overleven en niet de winterstalling in hoeven.

Minder bekende soorten

Maar daarnaast zijn er volgens Bert van Ooijen van kwekerij Acanthus in Beesd ook genoeg minder bekende aanraders: “Verdiep je eens in de volgende soorten: kleefzaad (Pittosporum), Afrikaanse lelie (Agapanthus), amandelboom (Prunus triloba), kurkeik (Quercus suber) en de Japanse mispel (Eriobotrya).  En vooral  citroenverbena (Aloysia triphylla) mag niet ontbreken. De blaadjes geuren ongelooflijk lekker. Vroeger deden de dames de gedroogde blaadjes in zakjes in de linnenkast (net als lavendel) of in bad. Maar tegenwoordig worden de gedroogde blaadjes vooral voor de thee gebruikt. Op Franse markten koop je zakken vol.”

Verzorgingstips van Bert

  • Optimale voeding is onontbeerlijk voor bloeiende en vruchtdragende terrasplanten. Je geeft meststoffen in het groeiseizoen van maart tot september. Begin nu alvast met biologische mest zoals bloed- en beendermeel Bloedmeel is een biologische voedingsstof die rijk is aan stikstof en organische stof voor een optimale ontwikkeling van de planten. Het werkt direct, geeft kleur en groei en zorgt voor een groei impuls. Beendermeel is een natuurlijke bron van fosfor. Het zet aan tot wortelvorming, zorgt voor knopzetting, stimuleert een rijke bloei van planten en is een langdurig werkende meststof. Geef citrussen speciale citrusmest.”
  •  De meeste terrasplanten snoei je in het najaar. Dat is handig want dan nemen ze ook minder ruimte in tijdens het overwinteren en je bent meteen het blad kwijt dat ze in de winter toch verliezen. Verpotten is ook beter in het najaar omdat de planten in de winter goed kunnen wortelen. Sommige planten kun je ook in het voorjaar snoeien en verpotten, zoals citrus-soorten.

Bekijk ook onze tips voor een mediterrane tuin.

Bron: Fotografie Kwekerij Acanthus

nog meer: tuinieren