Fruitboom planten

Niks is lekkerder dan fruit uit eigen tuin. Heb je een kleine tuin? Twijfel je over een fruitboom planten? Niet doen, fruit telen is makkelijker dan je denkt. We houden 5 bezwaren tegen het licht.

fruitboom-planten
Een fruitboom is 4x mooi: bloesem, blad, gekleurde vruchten en het wintersilhouet. Er zijn genoeg redenen waarom mensen soms denken dat een fruitboom niet in hun tuin kan. Maar meestal kan het best! Daarom vertellen wij je alles over een fruitboom planten.

Kleine tuin

Een hoogstamboom wordt inderdaad te groot voor een stadstuin. Maar een leiboom past wel. Zelfs in de kleinste tuin is ruimte voor een leifruitboom. Ze staan op een lage stam, zodat het fruit op plukhoogte groeit. Zet je ze tegen een muur of schutting, dan profiteert de boom van de warmte die de muur uitstraalt. Het fruit rijpt zo eerder. ‘s Winters vormen de takken een mooi wintersilhouet.

Veel zon nodig

Klopt, hoe meer zon, hoe beter het fruit kan rijpen. De zon maakt de vruchten zoet. Fruit dat veel zon krijgt smaakt beter. Op een warme, zonnige plek lukt het zelfs om abrikozen, amandel, perzik of nectarines te kweken. Geef ze hierbij rugdekking van een zuidmuur of schutting. Appels en peren rijpen wel met minder zon. Knip eventueel wat blad weg, zodat de vruchten zo veel mogelijk zonlicht krijgen.

Ziektes en plagen

Niet alleen wij vinden fruit lekker, insecten zijn ook dol op het blad en het jonge fruit. Voorkomen is beter dan genezen. Kies voor ziekteresistente rassen. Houd de grond bij de stam vrij. Insecten overwinteren in het gras aan de voet van de boom en kruipen in het voorjaar omhoog, op zoek naar sappig vers blad. Luizen en andere plaaginsecten hebben natuurlijke vijanden. Koester lieveheersbeestjes en oorwurmen, zij eten luizen en bladvlooien. Bemest de boom regelmatig, een gezonde boom is beter bestand tegen aantastingen.

Eén of twee?

Kruisbestuiving levert bij veel rassen meer fruit op. Is er maar ruimte voor één fruitboom, kies dan voor een zelfbestuivend soort. Bijen bestuiven het fruit. Zij kunnen ver vliegen, zelfs een sierappel bij de buren of in de straat kan de bestuiver zijn.

Fruitboom  in pot?

Dat kan. Kies patiofruitbomen – met een lage stam – en zet deze in potten of bakken. Geef  een fruitboom een ruime pot of bak. Hoe groter de bak, hoe groter de boom, de hoeveelheid ruimte voor de wortels is ook bepalend voor de grootte van de boom. In de zomer hebben ze veel water nodig om het fruit sappig te maken. Als een boom even te weinig water krijgt, laat hij zijn vruchten vallen.

Kleine fruitsoorten

Leiboom

Een leiboom is een gewone boom die door snoeien in vorm wordt gehouden. Door op tijd te snoeien stimuleer je de aanmaak van het bloeihout. De boom stopt met zijn lengtegroei. In de nazomer word je beloond door een rijke dracht aan fruit. Als geregen kraaltjes hangen ze aan de boom.

Ballerinaboom

Denk aan een danseres op spitzen, ballerina’s zijn speciale appelbomen die verticaal groeien zonder zijtakken. Ze groeien uit tot zuilen waaraan rondom appels groeien. Ze vragen weinig ruimte (ongeveer 30×30 cm), maken veel en smakelijke appels en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Kies voor de Sensation rassen, deze zijn ziekteresistent.

Minitree

De minitree is een andere smal opgroeiende fruitboom. Er bestaat zelfs een roodbladige minitree appelboom (Redlane), van deze appels maak je roze appelmoes.

Patioboom

Een fruitboom die in een pot kan groeien wordt ook wel patioboom genoemd. Het zijn echte fruitbomen, die op een laag stammetje staan. Plant je ze in de grond dan groeien ze uit tot de gewone maat fruitboom.

Hagen en onderhoud

Houd voor een fruithaag van minitree of ballerina-appels een plantafstand van 1 meter aan. Sla palen en span hier draden tussen, bind de bomen hieraan vast. Na een paar jaar kun je de palen weghalen, de bomen hebben de steun dan niet meer nodig.

Leifruithaag

Kies bomen met dezelfde stamhoogte, plant ze 2 meter uit elkaar. Bind de takken aan een frame, en snoei ze in een gelijke vorm. Kersen en pruimen groeien harder dan appels en perenbomen. Snoei ze vaker om ze in een gelijke vorm te krijgen.

Onderhoud

Leifruit snoei je in de winter, als de takken kaal zijn. Knip in januari/februari een derde van de lengte van de zij- en koptak af. Knip dood hout weg. In mei haal je na 6 tot 8 bladeren de top uit de nieuwe scheuten. Ook bij minitree- en ballerina-bomen knip je in de winter een derde deel van de zijscheuten terug. Verder onderhoud is er niet.

Fruitboom oppotten

Hoe kun je precies een fruitboom planten in een pot? Met dit stappenplan heb je gegarandeerd succes!

  1. Zorg voor gaten in de bodem van de bak.
  2. Leg eerst een laagje grind of hydrokorrels onderin de bak.
  3. Vul de bak met 2 delen potgrond en een 1 deel DCM vivimus voor heesters.
  4. Zet de boom in de bak, niet dieper dan hij eerst stond.
  5. Spreid de wortels uit over de bodem.
  6. Vul op met de gemengde grond.
  7. Schud de grond tussen de wortels.
  8. Druk de grond telkens aan en geef water.

Fruitboom kopen

Fruitbomen plant je bij voorkeur in het najaar. Je kunt ze hier kopen:

Hoe je precies een fruitboom planten moet lees je in het artikel appelboom planten.

nog meer: tuinieren