Zwarte els

De zwarte els is niet een hele bekende plant, maar er schuilen vele verhalen achter deze plant. 

Wat is het verhaal achter de Zwarte els?

Zwarte els Alnus glutinosa, is al geen optimistische naam, maar als je de talloze sagen over deze boom hoort, krijg je de neiging om een bijl te gaan halen. Zelfs de Duitse schrijver Goethe heeft meegewerkt aan het neerhalen van deze boom.  In zijn werk Erlkönig, elzenkoning, stelt hij dat zwarte elzen kinderen lokken en zich voeden met hun energie. Verder gaat er een mythe dat er dode wezens huizen in de boom. Als je namelijk een tak afzaagt stroomt er rood boomsap, bloed, uit. Laat de bijl toch maar in schuur. Het is namelijk een mooie boom met een naam die slechts slaat op haar donkere schors. Hij komt van nature overal voor in Europa. Hij is goed bestand tegen natte bodems en we vinden hem daarom vaak bij waterkanten en moerassen. Het hout rot niet onder water en wordt daarom toegepast in natte funderingen.

Wanneer bloeit de Zwarte els?

Meestal zien we de zwarte els als alleenstaande boom of struik, maar omdat hij goed bestand is tegen wind, zien we hem soms ook als haag. De bloei van de zwarte els – in de vorm van katjes – begint soms al in januari en is mooi om eens van dichtbij te bekijken. Er zijn twee soorten katjes. De hangende mannelijke katjes zijn roodbruin tot geelgroen. De vrouwelijke katjes zijn in het voorjaar rood. Na de bevruchting vormen ze groene bolletjes die naar zwart verkleuren. Ze hangen de gehele winter als kleine propjes aan de boom. Als u last van hooikoorts heeft kijk dan vooral niet van dichtbij en probeer de bijl uit uw hoofd te zetten. De mannelijke katjes produceren veel stuifmeel dat berucht is vanwege zijn hooikoorts opwekkende kracht.

Hoe komt de Alnus glutinosa aan haar naam?

In de soortnaam glutinosa zit het woord glutin dat lijm betekent. Het blad van deze boom is plakkerig en daarom wordt de zwarte els ook wel kleverige els genoemd. Het blad vormt overigens geen herfstkleur en valt groen van de boom.

Wat voor bodem is geschikt voor de Zwarte els?

De zwarte els groeit het beste in een vochtige bodem. De grondsoort maakt hem weinig uit, want deze boom zorgt voor zijn eigen bemesting. Hij leeft in symbiose met bacteriën op zijn wortels die in staat zijn vrije stikstof te binden.

Hoe kan ik de Alnus glutinosa snoeien?

Snoei verdraagt deze boom uitstekend. Vormsnoei voor een haag kan het beste in het voorjaar. Handige tips voor het snoeien van bomen vind je onder snoeien op onze website. Dikke takken verwijder je beter in de zomer. Deze boom zaait zich enorm uit. Haal de jonge plantjes snel weg voordat ze uw tuin overwoekeren.

am95vi28yxqw_w2400.jpg

Kenmerken: