Zwarte den

De zwarte den Pinus nigra ‘Pierrick Brégeon’ is een dwergvariant van de zwarte den die compact groeit met maximaal 10 centimeter per jaar.

Is de Zwarte den sterk?

De zwarte den heeft een bijzonder mooie piramidevorm en groeit op vrijwel elke bodem goed. Hij is zeer sterk en kan bijvoorbeeld ook prima tegen luchtvervuiling. Ook kan hij goed dienst doen als windscherm. In kleine tuinen kan de zwarte den tien jaar goed staan. Vanwege de uiteindelijke grootte tot wel twintig meter zal hij dan waarschijnlijk het veld moeten ruimen.

Wat is de functie van de Pinus?

De Pinus, den of pijnboom is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen.

Wat voor bloemen krijgt de Zwarte den?

De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen.

Wat is een typerend kenmerk van de Zwarte den?

Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Wat voor standplaats is geschikt voor de Pinus nigra ‘Pierrick Brégeon’?

De standplaats van de Pinus nigra dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte. De zwarte den kent nauwelijks onderhoud.

1075dwd85pt8_w2400.jpg

Kenmerken: