Zwarte appelbes

De zwarte appelbes Aronia melanocarpa is een struik tot 1 m hoog, met prachtig, glad en glanzend, weelderig donkergroen blad en schitterende herfstkleuren. Hij bloeit wit in mei-juni, waarna de glanzende zwartpaarse bessen verschijnen.

Wat voor soorten Aronia zijn er?

De naam Aronia hangt op onverklaarbare wijze samen met het Griekse woord aria dat de soortnaam is voor Sorbus aria, de meelbes. Aronia is ook een tijdlang de geslachtsnaam geweest van de peer die nu Pyrus heet. Aronia of appelbes is nu een geslacht met drie soorten bladverliezende heesters uit oostelijk Noord-Amerika.

Wat voor bloemen krijgt de Zwarte appelbes?

Ze hebben bijna elliptisch blad en bloemen met vijf kroonblaadjes in kleine (bij)schermen. Ze worden gekweekt om hun bloemen, vruchten en het schitterende herfstblad. Dat kleurt in het najaar vlammend rood en oranje. De bessen kunnen rood of zwartpaars zijn. De hoogten variëren, afhankelijk van de soort, van 1-3 meter.

Wat voor bodem is geschikt voor Aronia melanocarpa?

Aronia’s groeien graag in zure of neutrale (pH 7) grond die humusrijk, goed vochtvasthoudend en voedselrijk moet zijn. De planten doen het goed in zowel zon als lichte schaduw. Geef de Aronia melanocarpa in het voorjaar kalkvrije mest (het beste is rododendronmest of andere mest voor zure-grondplanten). Snoei is bijna niet nodig. De planten zijn volledig winterhard. Mulch boven de wortels is aan te bevelen. Dat maakt de grond humusrijker. Een handige video voor het aanbrengen van mulch is te vinden op de site.

1wy5tvc8vbh2_w2400.jpg

Kenmerken: