Zuurbes (Atropurpurea Nana)

De zuurbes Berberis thunbegrii ‘Atropurpurea Nana’ wordt niet zo hoog, maximaal een halve meter (nana betekent dwerg). Goed om honden en katten te weren, maar mensen stappen er gemakkelijk overheen. ‘Atropurpurea Nana’ heeft donkerpaars (atropurpurea) blad. Dit combineert mooi met oranje bloemen. 

Is de Zuurbes geschikt als tuinafscheiding?

De zuurbes kennen we allemaal. We zien hem bijna dagelijks omdat hij in veel plantsoenen en haagjes wordt gezet. De kans is groot dat je je er wel eens aan geprikt hebt. De doornen zijn meestal verborgen onder het blad en gemeen scherp. Daarom is het een ideale tuinafscheiding. Een lage haag houdt honden en katten uit de tuin. De hoge variëteiten beschermen u tegen ongewenste bezoekers.

Is de Zuurbes eetbaar?

De zuurbes dankt zijn naam vanzelfsprekend aan zijn bessen, die niet gangbaar worden gebruikt voor consumptie. Er zijn wel recepten met zuurbes bekend, met veel suiker, maar er zijn ook waarschuwingen dat bijvoorbeeld zwangere vrouwen ze niet mogen eten. De Latijnse naam van dit geslacht, Berberis, komt uit het Arabisch en betekent schelp. Dit kan zowel betrekking hebben op de bladvorm als op de vorm van de bessen.

Wat voor soorten Berberis thunbegrii zijn er?

Van dit geslacht bestaan veel verschillende soorten zuurbes. Ze verschillen onder andere in het kleur van het blad, van groen tot donkerbruin, de kleur van de bessen, van geel tot rood, en in hoogte van twintig centimeter tot drie meter.  De Berberis thunbergii is de bekendste soort zuurbes, die zijn bladeren verliest in de winter. Hij bloeit geel in mei en heeft rode bessen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Berberis thunbegrii ‘Atropurpurea Nana’?

Een zuurbes groeit en bloeit het beste in de zon. In de schaduw wordt de struik kaal. Bovendien bloeit hij minder en draagt daardoor minder bessen. Hij groeit in elke tuingrond, maar ook op zandgronden. De zuurbes is een fijnwortelige plant. Dat zorgt ervoor dat hij zeer goed in staat voedingsstoffen uit de bodem te trekken. In de buurt van de zuurbes groeien daarom weinig andere planten. Door wortelsnoei kun je een deel van de wortels verwijderen, zodat zijn omgeving in leven blijft. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap.

Is het nodig om de Zuurbes te snoeien?

De zuurbes is ijzersterk en kent een grote regeneratievermogen. Het is dus mogelijk hem vrijwel helemaal af te knippen tot een paar centimeter boven de grond. Dit is vooral handig als de struik na verloop van tijd van onderen kaal is geworden. Je kunt deze struik in het hele groeiseizoen bijknippen. Als haag kun je dit het beste doen begin juni en voor een strakke haag in de winter nog eens in september.

sf759hq8r7vu_w2400.jpg

Kenmerken: