Amandelboom

Prunus dulcis is een amandelboom. En deze boom heeft in het verleden al haar sporen nagelaten. Een Oud-Grieks verhaal vertelt hoe Demophon, de grote liefde van Phyllis, dacht dat hij haar verlaten had voor een ander. Haar hart brak, ze pleegde zelfmoord en de goden veranderden haar daarna in een amandelboom. Demophon kwam terug en besefte het misverstand en de onoverkomelijke ramp. Zijn hart brak en hij omarmde de amandelboom die daarop in bloei kwam. Zo staat de amandelboom voor de eeuwige liefde die immuun is voor de dood.

Waarvoor staat de amandelboom symbool?

Middeleeuwers koppelden de amandel vooral aan de geboorte van Jezus en daarmee aan de reinheid van Maria. Ook Jozef draagt op afbeeldingen nog wel eens een bloeiende amandelstaf. En de ‘mandorla’, een amandelvormig aureool om Maria, Christus of een aartsengel, is afgeleid van het italiaanse woord voor de vrucht.

Zijn zoete amandelen gezond?

Als we weer terugkomen bij het hedendaagse, dan vinden we de producten van de amandelboom terug in de keuken. Zoete amandelen vormen het belangrijkste bestanddeel van marsepein en vinden we tevens terug in desserts. Als je de vruchten rijp verzamelt, dan zijn ze aromatisch. De vruchten zijn ook rijk aan eiwitten en olie.

Welke soorten prunus zijn er?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern.

Is een amandelboom winterhard?

Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Waar kan ik een amandelboom planten?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende.

Moet ik een amandelboom snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. De amandelboom is het meest gebaad bij weinig snoeien. Indien je dit toch noodzakelijk acht, doe het dan tussen half april en september bij voorkeur na de oogst. Lees meer bij notenboom snoeien.

Moet ik een amandelboom bemesten?

Leg in de zomer een laagje plantcompost rond de boom; dit bevordert de groei. Organische meststoffen kunnen in het voor- en of het najaar gestrooid worden.

Welke ziekte heeft mijn amandelboom?

Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Prunus dulcis is gevoelig voor de gomziekte, loodglansziekte en bacteriekanker. In tegenstelling tot prunus persica (perzikboom), is deze boon niet gevoelig voor de zgn. krulziekte.

gx75x608uibh_w2400.jpg

Kenmerken: