Zilverspar

Abies alba, de zilverspar, is genoemd naar zijn gladde zilverwitte stam. Het is één van de grootste Europese bomen. Deze kan een hoogte van ruim 60 meter bereiken en tot 700 jaar oud worden. Hij is de leverancier van ons ‘vurenhout’.

Wat is de medicinale werking van de Zilverspar?

De zilverspar heeft ook geneeskrachtige eigenschapppen. Zo werkt het sap van de naalden slijmoplossend en verlichtend bij aandoeningen aan de ademhalingsorganen. Uit de sparappels worden ook een etherische olie gedestilleerd. Deze ’templinolie’ is kleurloos tot lichtgeel met een zoete balsemieke geur die aan sinaasappels doet denken.

Is de Zilverspar wintergroen?

Het geslacht Abies omvat alle zilversparren. Meestal zijn dat hoge, groenblijvende naaldbomen waarbij de takken in kransen aan één doorgaande stam zijn gerangschikt. De naalden groeien daar spiraalvormig uit. Ze zijn vrijwel steeds afgeplat en in bijna alle gevallen zacht. Ze steken dus niet.

Hoe ziet de Zilverspar eruit?

De onderzijde is vaak zilverig gestreept. De beste attractie van deze boom zijn de rechtopstaande kegels. Die kunnen soms prachtig gekleurd zijn en lijken dan bijna als decoratie in de bomen aanwezig. Helaas is het moeilijk hele kegels te bewaren. Ze rijpen in de herfst van het seizoen nadat ze gevormd zijn en laten dan de zaden en schubben vallen. De centrale kern, de spil, blijft nog lang zitten. Er zijn tientallen soorten die uit allerlei gebieden in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika stammen.

Wat voor bodem is geschikt voor de Abies alba?

Zilversparren groeien in iedere normale tuingrond die voldoende vruchtbaar is en staat graag in de zon. Alleen erg jonge exemplaren verdragen ook lichte schaduw zoals die in een bos tussen hoge, volwassen bomen heerst. Geef speciale kalkarme coniferenmest in het voorjaar. Bij aanhoudende droogte zorgen dat de grond bij de wortels niet uitdroogt.

Is het nodig om de Albies te snoeien?

Snoei de zilverspar liever niet. Hun normale groeivorm is erg fraai.

4yc5xiz8e4yl_w2400.jpg

Kenmerken: