Zilverlinde (Tilia tomentosa)

De zilverlinde is een lindebloesem, een typische Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land.

Waar vind ik de Zilverlinde terug?

De zilverlinde Tilia tomentosa is vooral geschikt voor grotere tuinen en voor parken. Wanneer de wind door de bladeren ruist, glinstert de onderkant van het bladerdek zilverachtig. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk. Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen.

Heeft de Zilverlinde last van ziektes?

Deze soort heeft weinig last van bladluis en ‘druipt’ daarom minder dan andere soorten. Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden.

Is de Tilia tomentosa populair bij insecten?

Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.

Is het nodig om de Tilia tomentosa te snoeien?

Snoei van linden is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen.

9u95lgt89x4d_w2400.jpg

Kenmerken: