Zilveresdoorn

De witte of zilveresdoorn heet nu officieel Acer saccharinum, maar wordt ook nog wel Acer dasycarpum genoemd. Niet te verwarren met de suikeresdoorn uit Canada, die Acer saccharum heet, en waarvan de sappen de bekende maple syrup of esdoornsuikerstroop leveren.

Wat voor kleur bladen krijgt de Zilveresdoorn?

De witte esdoorn is een hoge boom met overhangende twijgen. Daardoor ontstaat een sierlijke kroon. De takken zijn wel snel breekbaar bij krachtige wind. Het typisch gevormde esdoornblad is aan de onderzijde zilverachtig blauw berijpt. De herfstkleur is geel.

Hoe groot kan de Acer saccharinum worden?

De zilveresdoorn komt in de USA tot in Florida, maar ook veel noordelijker voor. Het is een snelle groeier die wel veertig meter hoog kan worden. Bij ons blijft hij lager tot zo’n vijftien tot twintig meter hoog. De Acer komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening.

Wat is het verhaal achter de Esdoorn?

In Canada is het blad van één soort hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Wat voor standplaats is geschikt voor Acer saccharinum?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken.

Meer artikelen kan je lezen op onze site. Daarnaast vind je in de plantenindex meer informatie over verschillende bomen, bloemen en planten.

xa65vfe8bg4h_w2400.jpg

Kenmerken: