Zeeuws knoopje (Astrantia Major Alba)

Het Zeeuwse knoopje Astrantia major ‘Alba’ bloeit wit, de nerven zijn opvallend. De bloeiperiode valt in de maanden juni tot en met augustus.

Hoe kan ik het Zeeuws knoopje het beste combineren in de tuin?

Astrantia major is de meest gangbare soort en de laatste decennia een veel toegepaste borderplant. Hij staat vooral mooi bij roze, bijvoorbeeld de bloemen van Sidalcea ‘Elsie Heugh’Lavatera ‘Barnsley‘ en Echinacea purpurea. Het is een opgaande, tot 70 centimeter hoge vaste plant.

Hoe komt het Zeeuws knoopje aan haar naam?

De populariteit van deze plant is de laatste jaren groot geworden. Dat is ook niet zo vreemd want de bescheiden bloemetjes staan bij elkaar in schermen en worden omgeven door fraaie geaderde windselbladeren en geven een spectaculaire aanblik. En je hebt de hele zomer plezier van ze. De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus. De Nederlandse naam heeft dus niets te maken met de oorsprong. De naam is verbonden met een sieraad in de Zeeuwse klederdracht waar deze plant op lijkt. De wetenschappelijk naam Astrantia komt van aster, Latijn voor ster, naar de vorm van de bloem.

Wat voor standplaats is geschikt voor Astrantia major ‘Alba’?

De beste resultaten worden verkregen op grond die gelijkmatig vochtig blijft. Alle soorten en cultivars hebben het liefst wat lichte schaduw.

Wanneer kan ik ‘Alba’ snoeien?

Planten pas na de winterperiode terugsnijden.

Zelf de Astrantia major ´Alba´ in een border planten? Neem dan ook eens een kijkje bij de beplantingsplannen op onze website.

zks54zb8k1e5_w2400.jpg

Kenmerken:

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari