Witte muurpeper

Het witte muurpeper Sedum album ‘Murale’ heeft bruinrood blad en zachtroze bloemen. Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten.

Is Witte muurpeper een bodembedekker?

Sedum album komt uit Europa, West- en Noord-Azië, Noord-Afrika. Het is een bodembedekker voor droge, zonnige standplaatsen. Vestigt zich ook op oude muurtjes, dakpannen en rotsen. Het zijn kale, wintergroene zodenvormende vaste plant, waarvan de bloeiwijzen slechts 10 à 15 cm boven de plant uitsteken. De stengels kruipen over de grond, waardoor op den duur hele tapijten worden gevormd. De dikke, bijna rolronde blaadjes zijn lijnvormig. Als regel zijn ze donkergroen van kleur, maar soms ook wat bruinachtig. In juni-juli verschijnen kleine stervormige, zittende bloemen, die in schermen zijn geplaatst. De soort zelf, die in Nederland heel zeldzaam is en in de Ardennen hier en daar voorkomt, is zelden in cultuur, dit in tegenstelling tot de cultivars.

Wat is de sierwaarde van de Sedum album ‘Murale’

Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat. De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor standplaats is geschikt Sedum album ‘Murale’?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt, is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

eij5ydv84097_w2400.jpg

Kenmerken: