Witte kornoelje (Cornus alba)

De witte kornoelje Cornus alba staat bekend om de opvallend gekleurde twijgen van rood via paars naar bijna zwart. De gekleurde takken geven in de winter een mooi gezicht aan de tuin.

Wat voor bloemen krijgt de Witte kornoelje?

Deze kleuren zijn het mooist van het eenjarige hout dat is gevormd in het afgelopen groeiseizoen. De heester komt in bloei in mei. De bloemen zijn geelwit en echt uitbundig bloeien ze niet. In de zomer verschijnen kleine witte bessen. De naam komt dus eerder van de bloemen en de bessen, dan van het hout.

Is de Kornoelje een heester?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse Cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter.

Wanneer bloeit de Cornus alba?

Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar.  Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Wat voor bodem is geschikt voor Cornus alba?

Een alleenstaande kornoelje, moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. Deze heester is niet kieskeurig qua onderhoud en stelt weinig eisen aan de bodem of de standplaats. Maar weinig heesters zijn zo winterhard als de witte kornoelje. 

Is het nodig om de Witte Kornoelje te snoeien?

Snoei de Cornus alba niet te veel en alleen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Hoe je snoeit, hangt af van je eigen voorkeur. Vind je de gekleurde takken mooi, dan snoei je elk voorjaar de struik terug op een paar ogen boven de grond. De takken die zich ontwikkelen, zullen een mooie kleur hebben in de winter. Ben je meer een liefhebber van bloemen en bessen dan laat je een deel (bijvoorbeeld tweederde) van de takken staan voor bloemen en bessen en snoei je het andere ten faveure van de ontwikkeling van nieuwe gekleurde takken.

6o05ctg8t9w4_w2400.jpg

Kenmerken: