Winterjasmijn

De winterjasmijn Jasminum nudiflorum is een uitstekende klimmer voor een muur in de schaduw.

Waar kan ik winterjasmijn planten?

Plant aan de voet van de winterjasmijn wat witte narcissen. Met enig tuiniersgeluk bloeien de blonde narcissen tegelijk met de gele trompettertjes van de winterjasmijn.

Hoe groot wordt winterjasmijn?

De naam heeft deze Jasmijn te danken aan het feit dat ze bloeit op het kale hout (= nudiflorum). De struik loopt uit met donkergroene twijgen, die na ongeveer twee jaar geelbruin verkleuren. De jonge twijgen zijn in de winter groenblijvend. De struik wordt maar heel langzaam groot. De hoogte en breedte zijn ‘instelbaar’ door vormsnoei toe te passen. De maximale hoogte is zo’n drie meter.

Is de Jasminum nudiflorum winterhard?

Jasminum is een struik met lange, slappe takken. Hierdoor heeft de plant de gave hele muren te bedekken. Ze is verglijkbaar met een klimroos en dient ook begeleid te worden. Jasminum nudiflorum is een van de weinige mooie jasmijnsoorten die ook in Nederland voldoende winterhard is.

Wanneer bloeit de Jasminum nudiflorum?

Je vindt deze struik vrijwel altijd bloeiend tegen gevels aan. Het unicum aan deze jasmijn is dat hij al in januari kan beginnen met bloeien en daarmee doorgaat tot eind februari. Mocht er tijdens de bloei vorst komen, dan herstelt de plant.

Hoe moet ik Jasminum nudiflorum verzorgen?

De slappe takken dien je goed te begeleiden, want ze kunnen zichzelf niet vasthouden. Geef kalk in het najaar, zodat er een goede bloei plaats kan vinden.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vind je op onze site meer informatie over evenementen en tips voor de tuin.

15t540b8apsz_w2400.jpg

Kenmerken: