Wilgbladige zonnebloem

Waar plant ik de wilgbladige zonnebloem?

De wilgbladige zonnebloem Helianthus salicifolius komt uit Midden van de VS. De plant is vooral in de ontwikkeling, dus net voor de bloei, zeer fraai architectonisch. Hij doet dan in niets aan een zonnebloem denken. Mooi ook in de grassentuin, maar kan in elke border een rol spelen.

Hoe groot wordt de wilgbladige zonnebloem?

De wilgbladige zonnebloem wordt soms wel 250 tot 300 cm hoog. Het is een opgroeiende plant die zeer dicht bebladerd is. Die bladeren zijn 15 tot 25 cm lang, lijnvormig en naar beneden hangend. Ze zijn gaafrandig of fijngetand. De bloemhoofdjes verschijnen pas in september en dan is eigenlijk het mooie van de plant af. Die hoofdjes zijn vrij klein van stuk (5 tot 7 cm). De bloemen in de schijf zijn rood met gele keel en de 10 tot 20 stuks straalbloemen zijn zachtgeel van kleur.

Welke Helianthus-soorten zijn er?

Er zijn wel 100 verschillende Helianthus-soorten, vooral overblijvende maar ook eenjarigen en van die laatste is de ‘gewone’ zonnebloem veruit het bekendst. Meer weten over deze verschillende soorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex. Op zijn lange steel draait de bloem met de zon mee. In Zuid-Europa waan je je in een zonnebloemenzee die elke zomer ontstaat door de enorme aantallen zonnebloemenvelden. Helianthus ontleent zijn naam aan de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De lintbloempjes zijn bij de in het wild voorkomende soorten meestal geel van kleur. De zaden van de zonnebloem zijn heerlijk om te eten, maar de zonnebloemolie wordt waarschijnlijk nog meer gebruikt.

Hoe onderhoud ik de Helianthus salicifolius?

De bodem moet steeds voldoende voedsel bevatten en niet uitgesproken zuur zijn. Een zonnige standplaats ligt voor de hand. De vaste soorten kunnen gaan woekeren via de wortels. Door hun hoogte hebben de planten redelijk snel steun nodig, om te voorkomen dat ze omvallen.

lli5bmp81bru_w2400.jpg

Kenmerken: