Wilde bertram

De Achillea ptarmica, wilde bertram, komt uit Europa (ook in Nederland en België), West-Azië. Het zijn goed bruikbare borderplant. Als buren kunnen onder andere Lythrum salicaria ‘The Beacon’, Iris sibirica ‘Silver Edge’, Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’ en Lysimachia ephemerum toegepast worden.

Wanneer staat de Wilde bertram in bloei?

Het is een wat slordig groeiende plant waarvan de stengels veelal niet rechtop blijven staan. In de grond zijn talloze uitlopers aanwezig waarmee de plant zich sterk kan uitbreiden. Van nature komt hij vooral voor op vochtige grond. De donkergroene bladeren zijn lijnvormig. De witte bloemhoofdjes zijn verzameld in tuilen en aanwezig in de maanden juli-augustus. Het geslacht Achillea is genoemd naar Achilles die deze plant in de Griekse mytologie gebruikte om wonden te genezen. Het is een veelal vrij sterke plant met meestal geveerde, soms zijdeachtig behaarde bladeren. De kleuren geel en wit zijn sterk vertegenwoordigd.

Welke soorten Achillea ptarmica zijn er?

Sommige soorten, zoals Achillea filipendulina, hebben een sterke geur. De groeihoogte loopt uiteen van amper 10 cm tot ruim 110 cm. Het zijn uitgesproken zomerbloeiers, van juni tot augustus kunt u ervan genieten. De talloze soorten worden in het wild vooral aangetroffen in de gematigde zones van de oude wereld. Twee soorten, namelijk Achillea millefolium (duizendblad) en Achillea ptarmica (wilde bertram) komen ook in Nederlands en België voor. Sommige soorten en cultivars leven vrij kort en moeten regelmatig opgenomen en gedeeld worden.

Wat voor bodem wenst de Wilde bertram?

In algemene zin stellen de meeste soorten weinig eisen aan de grond. Wel moeten ze zonnig staan. Enkele hogere soorten hebben steun nodig, vooral als de grond rijk aan voedingsstoffen is.

Is het nodig om de Wilde bertram te snoeien?

Snoei de wilde bertram na de bloei of in het voorjaar. Na 4 tot 5 jaar oprooien en opnieuw uitplanten.

ttf5k078amqn_w2400.jpg

Kenmerken: