Wijnruit (Jackman’s Blue)

De wijnruit Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ heeft blauw berijpte blaadjes. Een erg mooie cultivar.

Waar komt de Wijnruit vandaan?

Het blad van dit kruid was de inspiratiebron voor de klaver in een stok kaarten. In plantkundige termen heet dit blauwachtige blad dubbelgeveerd. Oorspronkelijk komt wijnruit voor rond de Middellandse Zee. Al spoedig ontdekte men medicinale krachten. Tegenwoordig wordt het nog in brandewijn gebruikt en ter bevordering van de spijsvertering.

Is de Wijnruit schadelijk voor je gezondheid?

Wijnruit is een bitter kruid en ruikt niet erg aangenaam. Hoewel het soms in de keuken wordt toegepast, mag het slechts in beperkte hoeveelheden worden gebruikt. In te grote hoeveelheden is het schadelijk voor de gezondheid en sommigen mensen zijn er allergisch voor. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor katten en sommige insecten, zoals mieren. Echter, met één plantje bent u er niet om katten uit de tuin te weren. Je hebt eerder een halve border nodig. Gelukkig is het ook een aardig plantje om naar te kijken. Het blauwachtige blad met de gelige bloempjes aan het begin van de zomer zijn een mooie combinatie. Na de bloei ontstaan ook nog aardige zaaddozen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Wijnruit?

Vanwege zijn oorsprong rond de Middellandse Zee heeft wijnruit de voorkeur voor een warme zonnige plaats op droge redelijk arme grond.

bzr5pfq85rxv_w2400.jpg

Kenmerken: