Weigelia (Weigelia florida)

Weigelia, Weigelia florida, genoemd naar een Duitse professor Weigel, heeft zijn oorsprong veel oostelijker, in China. Deze struik is rond 1850 in Europa geïntroduceerd en zeer populair geworden. Dat komt door de rijke bloei waardoor de plant overdekt wordt met witte tot rode bloemen. 

Wat voor bloemen krijgt de Weigelia?

Weigela florida is een brede struik met buisvormige bloemen die van buiten roodpaars zijn en van binnen wit. Ook het sierlijke voorkomen met overhangende takken en zijn enorme sterkte hebben bijgedragen aan zijn populariteit. Hij is vroeger veel aangeplant in boerentuinen waardoor hij een nostalgische uitstraling heeft. Hij staat daar vaak in een losse haag of als alleenstaande struik. Omdat hij niet kapot te krijgen is, wordt Weigela ook veel aangeplant in plantsoenen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Weigelia florida?

Weigelia florida doet het op elke grond goed, maar in de zon krijgt u de meeste bloemen. Weigelia bloeit in mei en juni.

Is het nodig om de Weigelia te snoeien?

De bloemen voor het jaar erop worden in de zomer gevormd. Snoei de Weigelia florida daarom direct na de bloei. Anders heb je minder tot geen bloemen. Je kunt twee methoden hanteren bij het snoeien. Als de struik te dicht wordt, kun je er na een aantal jaren enkele takken uitknippen. Ook kun je jaarlijks een deel, bijvoorbeeld een kwart, van de oudere takken verwijderen, waardoor de struik continu wordt verjongd.

erv5pjy8cjfu_w2400.jpg

Kenmerken: