Vrouwenmantel (Alchemilla conjuncta)

Hoe ziet de Alchemilla conjuncta eruit?

De vrouwenmantel Alchemilla conjuncta heeft een groen blad met een grijsachtig randje. De bladeren zijn zachtbehaard, waaiervormig en doen het ook goed in boeketten. Dauw- en regendruppels blijven lang op de bladeren liggen en lijken wel op parels. Zeker ’s ochtends is dit het bekijken waar. De Alchemilla conjuncta is een robuuste plant die bloeit met groengele pluimen van kleine bloempjes. Kortom: een ideale borderplant.

De mythes rondom vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een inheemse plant in Nederland en België waaraan veel mythes zijn verbonden. Dat komt door de schitterende bladeren. Vooral als het heeft geregend of bij morgendauw zijn de waterdruppels, die als parels op het blad liggen, een bijzonder mooi gezicht. Hier zijn ook de mythes rond ontstaan. Alchemisten, vandaar de Latijnse geslachtsnaam Alchemilla, verzamelden de dauwdruppels op de vrouwenmantel omdat zij dit als het puurste hemelwater beschouwden, maar de planten scheiden het ook zelf uit. Dit water gebruikten zij voor hun pogingen om goud te maken.

Welke geneeskrachtige effecten heeft vrouwenmantel?

Reeds daarvoor werden geneeskrachtige effecten toegeschreven aan de bladeren van de vrouwenmantel. Vooral bij vrouwen met menstruatieproblemen en na zwangerschappen. Om die reden is de plant altijd verbonden geweest met een vrouwelijk persoon binnen de heersende religie. Van Venus, via de Germaanse godin Freija, is na de komst van het christendom, de plant opgedragen aan Maria. Het ‘vrouwen’ slaat dan ook op de heilige vrouw of Maria. Het is dus de ‘mantel van Maria’.

Hie kan ik de Alchemilla conjuncta onderhouden?

Vrouwenmantel verdraagt droogte slecht. Het zijn van oorsprong bijna allemaal bosplanten. De grond dient dus vocht vast te kunnen houden. Besproei de Alchemilla conjuncta daarom bij aanhoudende droogte. Verder is een plek in de zon of halfschaduw goed.

h9j5tl38dykw_w2400.jpg

Kenmerken: