Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

De vrouwenmantel Alchemilla mollis is een inheemse plant in Nederland en België waaraan veel mythes zijn verbonden. Dat komt door de schitterende bladeren. Vooral als het heeft geregend of bij morgendauw zijn de waterdruppels, die als parels op het blad liggen, een bijzonder mooi gezicht. Hier zijn ook de mythes rond ontstaan. Alchemisten, vandaar de Latijnse geslachtsnaam Alchemilla, verzamelden de dauwdruppels op de vrouwenmantel omdat zij dit als het puurste hemelwater beschouwden, hoewel het ook mogelijk is dat de planten het zelf uitgescheiden. Dit water gebruikten zij voor hun pogingen om goud te maken. Reeds daarvoor werden geneeskrachtige effecten toegeschreven aan de bladeren van de vrouwenmantel. Vooral bij vrouwen met menstruatieproblemen en na zwangerschappen. Om die reden is de plant altijd verbonden geweest met een vrouwelijke persoon binnen de heersende religie. Van Venus, via de Germaanse godin Freija, is na de komst van het christendom, de plant opgedragen aan Maria. Het ‘vrouwen’ slaat dan ook op de heilige vrouw of Maria. Het is dus de ‘mantel van Maria’.

Vrouwenmantel Alchemilla mollis (de Latijnse soortnaam mollis betekent zacht) is al lang een populaire plant en verdient een plek in elke tuin. Als de zachte vrouwenmantel bloeit, hangt een diffuse gele waas over de plant. Rozen zijn vaak moeilijk te combineren met andere bloeiende planten, omdat ze dan allebei proberen de aandacht naar zich toe te trekken. Maar vrouwenmantel is een van de weinige planten die wel goed combineert met rozen, speciaal met gele.

Alchemilla mollis onderhoud

Vrouwenmantel verdraagt droogte slecht. Het zijn van oorsprong bijna allemaal bosplanten. De grond dient dus vocht vast te kunnen houden. Besproei de Alchemilla mollis daarom bij aanhoudende droogte. Verder is een plek in de zon of halfschaduw goed. De vrouwenmantel kan zich massaal uitzaaien. Verwijder daarom na de bloei direct alle oude bloemen. Anders dien je het voorjaar erop veel te wieden. Je ontvangt daarnaast nog een toegift. Door de bloemen te verwijderen, is er een tweede bloei in september. Deze tweede bloei heeft niet echt de kans goed zaad te vormen, daarom kun je deze bloemen gewoon laten zitten. Knip in het voorjaar het oude en deels afgestorven loof weg. De bladeren van de vrouwenmantel worden in de loop van de zomer iets minder mooi. Als je gedurende de gehele zomer mooi blad wenst, kun je de bladeren verwijderen in de zomer. Indien je ze tegelijkertijd met de bloemen van de eerste bloei afknipt, kun je snel weer genieten van weer mooi fris blad.

Naast informatie over de Alchemilla mollis vind je op onze site nog meer informatie over andere soorten bloemen, planten en bomen. Meer weten? Neem een kijkje in de plantenindex.

msx522d8642g_w2400.jpg

Kenmerken: