Vlinderstruik (Empire Blue)

De vlinderstruik Buddleja davidii ‘Empire Blue’ heeft vrij kleine trosjes met dieppaarsblauwe bloemen met een oranje hartje. De oorspronkelijke kleur van de bloemen is paars, maar door selectie zijn meer dan honderd rassen ontstaan die voornamelijk verschillen in kleur. Dit kan variëren van wit, geel, rood tot paars. De bloemen zijn er vooral in de maanden augustus en september en bevinden zich in pluimen, waardoor de vlinderstruik ook wel herfstsering wordt genoemd. De Latijnse naam van de Buddleja davidii is afgeleid van twee biologen: Buddle en David.

Wat zijn de voordelen van een Vlinderstruik?

De bloei van de vlinderstruik heeft veel kwaliteiten. Zij is welriekend, overvloedig en langdurig. Haar naam dankt de vlinderstruik aan de vele soorten vlinders die worden gelokt door de geur en de kleur van de bloemen. Vlinders die je onder meer kunt verwachten zijn koolwitjes, citroenvlinders, kleine vossen en atalanta´s. Naast vlinders worden ook andere nectarverzamelende insecten gelokt door de vlinderstruik.

Hoe hoog wordt de Vlinderstruik?

Afhankelijk van de snoei wordt deze struik één tot drie meter. Bij grotere exemplaren buigen de takken elegant door.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Buddleja davidii ‘Empire Blue’?

Vlinderstruiken houden van de zon en een wat drogere standplaats. Dit bevordert tevens het vlinderbezoek. In droge zomers kan spint optreden, welke je kunt bestrijden met een insecticide gebaseerd op tebufenpyrad.

Hoe kan ik de Buddleja davidii het beste snoeien?

Voor een mooie, gegarandeerde groei en bloei is het raadzaam de struik ieder voorjaar flink te snoeien. Het is voor deze plant belangrijk dat er goed gesnoeid wordt. De snoei dient plaats te vinden na de vorst. Je kunt hem terugsnoeien tot 25 centimeter hoog of lager. De redenen hiervoor zijn dat de bloei het beste plaatsvindt op het eenjarige hout en dat de struik dan voldoende licht krijgt. Tevens wordt het formaat in toom gehouden, want na een jaar niet snoeien ontstaat een waaier van een boom. Meer informatie is te vinden in het artikel vlinderstruik snoeien. Als de bloemen zijn uitgebloeid, kun je die verwijderen om de verdere bloei te bevorderen of ze laten zitten.

gl55cxl8awkn_w2400.jpg

Kenmerken: