Virginische jeneverbes (Grey Owl)

De Virginische jeneverbes Juniperus virginiana ‘Grey Owl’ is meestal een lage conifeer met grijsblauw loof. We zien hem ook vaak terug in plantenbakken.

Waar komt de naam Jeneverbes vandaan?

De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen. Deze jeneverbessen vormen en voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren. De Virginische jeneverbes is afkomstig uit Noord-Amerika (met name de staat Virginia), waar het hout bekend staat als pencil cedar. Deze houtsoort wordt gebruikt om potloden van te maken. Het hout geeft een typische geur af die tevens insecten op een afstandje houdt. De bladeren van de Virginische jeneverbes zijn zowel naaldvormig als schubvormig. ‘Grey Owl’ is meestal een lage conifeer met grijsblauw loof. We zien hem ook vaak terug in plantenbakken.

Wat voor soorten Virginische Jeneverbes zijn er?

Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter.

Juniperus virginiana ‘Grey Owl’ onderhoud

Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe.

Kan ik de Juniperus snoeien?

Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest.

Met welke ziektes kan ‘Grey Owl te maken krijgen’?

De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Ook coniferenkanker die wordt veroorzaakt door een schimmel kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er is geen middel hiertegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

eyd5q198akda_w2400.jpg

Kenmerken: