Vingerhoedskruid (Digitalis grandiflora)

Wat voor bloemen heeft het vingerhoedskruid Digitalis grandiflora?

Het vingerhoedskruid, Digitalis grandiflora, heeft bleekgele bloemen die aan de binnenkant bruin gestippeld zijn. De bloemen zijn 3 à 4 centimeter lang en hangen aan 75-100 centimeter lange bloemstengels. Zet de bloemen niet zomaar op je vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Wanneer bloeit Digitalis grandiflora?

De bloeitijd is juni-augustus. De bloeiwijze is een tros waarbij de bloemen naar één zijde zijn gericht. Het grootbloemige vingerhoedskruid, zoals Digitalis grandiflora voluit heet, komt uit Centraal-Europa tot Siberië. Vooral te gebruiken in de wilde tuin maar past zeker ook in een normale vaste-plantenborder, bijvoorbeeld samen met Lobelia siphilitica. Zaait zich onder gunstige omstandigheden redelijk uit. Betrekkelijk lang levende, vaste plant die op veel delen behaard is.

Hoe kan ik de Digitalis grandiflora onderhouden?

Vingerhoedskruid stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Digitalis grandiflora groeit in alle soorten grond, maar prefereert een losse humusrijke grond. Deze grootbloemige vingerhoedskruid staat graag zonnig, maar iets schaduw verdraagt hij ook.

Zelf de Digitalis grandiflora in de tuin? Vingerhoedskruid is terug te vinden in ons roze en paars beplantingsplan. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting.

aam5qij889v7_w2400.jpg

Kenmerken: