Vingerhoedskruid (Rosea)

Het vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Rosea’ bloeit roze.

Hoe veel jaar gaat Vingerhoedskruid mee?

Digitalis purpurea is de meest bekende soort en komt voor in heel Europa, dus ook in ons land. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt hij rozetten op de grond. In de zomer van het jaar erop ontwikkelt zich een stengel van ruim een meter hoog met trossen bloemen die slechts aan een kant te zien zijn. Daarna zaait gewoon vingerhoedskruid zich uit. Het is daarom een zeer geschikte plant om te laten verwilderen tussen bomen en heesters. Hij kan ook in de border worden toegepast, maar de planten verplaatsen zich omdat ze zich steeds op andere plaatsen weer uitzaaien. Soms komen bij deze soort bloemen voor die afwijken, ze zijn dan plat van vorm. Dit verschijnsel noemt men een pelorie, wat niet overgaan met zaden op het nageslacht.

Is de Digitalis pupurea ‘Rosea’ giftig?

Het vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant. De stengel met prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Echter, zet de bloemen niet zomaar op je vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Wat voor grond is geschikt voor Digitalis purpurea ‘Rosea’?

Vingerhoedskruid stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Het groeit van nature aan bosranden en houdt dan ook van humusrijke grond en een licht beschaduwde plaats.

Hoe kan ik Vingerhoedskruid snoeien?

Als je de bloemstengels na de bloei wegsnijdt, heb je kans op een tweede bloei in het volgende seizoen. Vingerhoedskruid is mooi in een Engels tuin. Nieuwsgierig naar meer soorten tuinen in verschillende stijlen? Neem dan een kijkje bij de voorbeeldtuinen op onze site.

Daarnaast is het mogelijk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws. Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

sc95jda8atp5_w2400.jpg

Kenmerken: