Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Hoeveel jarig is vingerhoedskruid?

Het vingerhoedskruid, Digitalis purpurea, is de meest bekende soort en komt voor in heel Europa, dus ook in ons land. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt hij rozetten op de grond. In de zomer van het jaar erop ontwikkelt zich een stengel van ruim een meter hoog met trossen bloemen die slechts aan een kant te zien zijn. Daarna zaait gewoon vingerhoedskruid zich uit. Het is daarom een zeer geschikte plant om te laten verwilderen tussen bomen en heesters.

Is vingehoedskruid een geschikte borderplant?

Hij kan ook in de border worden toegepast, maar de planten verplaatsen zich omdat ze zich steeds op andere plaatsen weer uitzaaien. Soms komen bij deze soort bloemen voor die afwijken, ze zijn dan plat van vorm. Dit verschijnsel noemt men een pelorie, wat niet overgaat met zaden op het nageslacht.

Is vingerhoedskruid giftig?

Het vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant.  De stengel met prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Echter, zet de bloemen niet zomaar op je vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit weerhoudt hommels er niet van de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Hoe kan ik vingerhoedskruid onderhouden?

Vingerhoedskruid stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Gewoon vingerhoedskruid groeit van nature aan bosranden en houdt dan ook van humusrijke grond en een licht beschaduwde plaats. Als je de bloemstengels na de bloei wegsnijdt, heb je kans op een tweede bloei in het volgende seizoen. Vingerhoedskruid staat goed in een romantische Engels tuin.

23i54tq8p3df_w2400.jpg

Kenmerken: