Vingerhoedskruid (Gigantea)

Roestbruin vingerhoedskruid zoals de Digitalis ferruginea ‘Gigantea’ voluit heet, heeft iets grotere bloemen.

Is Vingerhoedskruid meerjarig?

Digitalis ferruginea komt uit Zuidoost-Europa, Syrië, Iran en Klein-Azië. Heel mooie borderplant die goed gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld Aconitum napellus ‘Gletschereis’ en Salvia uliginosa. De planten worden meestal niet oud (maximaal 2 jaar). Ze zaaien zich echter wel goed uit. Het is een vrij zeldzame soort die lancetvormig blad heeft. Dat blad is aan de bovenzijde glad en aan de onderkant enigszins donsachtig behaard. De vrij donkergroene bladeren zijn ook in de winterperiode als een rozet aanwezig. De bruinachtige bloemen bevinden zich in trossen die wel een hoogte kunnen bereiken van 175 cm. De bloei vindt plaats in juli-augustus.

Is de ‘Gigantea’ giftig?

Het vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant. De stengel met prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Zet de bloemen niet zomaar op je vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Wat voor standplaats is geschikt voor Digitalis ferruginea ‘Gigantea’?

De Digitalis ferruginea ‘Gigantea’ stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Een zonnige standplaats is vereist.

Is het nodig om Vingerhoedskruid te snoeien?

Direct na de bloei terugsnijden, verhoogt de kans op overleving.

Naast de Digitalis ferruginea ‘Gigantea’ zijn er meerdere soorten vingerhoedskruid. In de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.

bd058kr8r20e_w2400.jpg

Kenmerken: