Vingerhoedskruid (Alba)

Wat voor bloemen heeft vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Alba’?

Het vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Alba’ bloeit wit.  Digitalis purpurea, is de meest bekende soort en komt voor in heel Europa, dus ook in ons land. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt hij rozetten op de grond. In de zomer van het jaar erop ontwikkelt zich een stengel van ruim een meter hoog met trossen bloemen die slechts aan een kant te zien zijn. Daarna zaait vingerhoedskruid zich uit. Het is daarom een zeer geschikte plant om te laten verwilderen tussen bomen en heesters.

Is de vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Alba’ een borderplant?

Hij kan ook in de border worden toegepast, maar de planten verplaatsen zich omdat ze zich steeds op andere plaatsen weer uitzaaien. Soms komen bij deze soort bloemen voor die afwijken, ze zijn dan plat van vorm. Dit verschijnsel noemt men een pelorie, wat niet overgaat met zaden op het nageslacht. Vingerhoedskruid is bijvoorbeeld terug te vinden in het roze en paars beplantingsplan. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting.

Is de Digitalis purpurea giftig?

Het vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant. De stengel met prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Echter, zet de bloemen niet zomaar op uw vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Hoe kan ik de Digitalis purpurea ‘Alba’ verzorgen?

Het vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Alba’ stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Het groeit van nature aan bosranden en houdt dan ook van humusrijke grond en een licht beschaduwde plaats. Als je de bloemstengels na de bloei wegsnijdt heb je kans op tweede bloei in het volgende seizoen.

Een echte tuinliefhebber? Blijf dan op de hoogte van het laatste tuinnieuws! Naast tuinnieuws is er op onze tuinblog ook informatie te vinden op evenementen en tuin-ideeën.

h0w5r448y7fc_w2400.jpg

Kenmerken: