Veenbes

Vaccinium macrocarpon, (grote) veenbes, is in Nederland ook wel bekend onder de Engelse naam cranberry. In oude Nederlandse boeken wordt ook wel gesproken over lepeltjeheide, beien en blaadjeheide. De Engelse naam is te danken aan de Pilgrim Fathers. Zij vonden de roze cranberrybloemen lijken op de sierlijke kop en nek van de kraanvogels (‘crane’). Samen met het besje (‘berry’) was de naam geboren. 

Overleeft de Veenbes de winter?

De veenbes behoudt evenals de vossenbes in de winter zijn glanzende donkergroene bladeren. De rozerode bloempjes bloeien van juni tot augustus. De rijpe dieprode bessen smaken pas goed als de vorst erover is geweest. De bes van de (grote) veenbes is, evenals de vossenbes, rijk aan vitamine C. Het verhaal gaat dat een vat met cranberrybessen op het strand van Terschelling is aangespoeld en door een strandjutter over het eiland is verspreid. In de natte duinvalleien gedijde de plant goed en is van daaruit door vogels over naar andere gebieden verspreid. Inmiddels brengt de plaatselijke bevolking de overheerlijke producten van deze struik graag onder de aandacht van de bezoekers.

Kun je het hele jaar genieten van de Vaccinium macrorarpon?

Vaccinium is een plant waar je het hele jaar door van kunt genieten. In het voorjaar laat hij zijn mooie witroze bloemen zien, in de zomer pluk je de heerlijke vruchten, iVaccinium macrocarpon, (grote) veenbes, is in Nederland ook wel bekend onder de Engelse naam cranberry. In de herfst kun je genieten van de vurig verkleurende bladeren en in de winter blijven zijn bladeren ook nog eens aan de struik zitten. Het geslacht Vaccinium is vooral bekend in de vorm van onze wilde bosbessen die tegenwoordig vanwege het gevaar van gevaarlijke tekenbeten veel minder worden geplukt. Wat is er dan lekkerder dan zelf nauw verwante bessen in eigen tuin te kunnen oogsten. Bovendien bessen die veel groter zijn en toch ongeveer dezelfde smaak hebben.

Op welke grond groeit de Veenbes het beste?

De meeste Vaccinium-soorten zijn bosplanten die graag lichte schaduw hebben en het liefst in wat zure, zeer humusrijke grond staan. Als ze die condities krijgen, zijn het probleemloze planten die jarenlang doen wat ze moeten doen, namelijk voor lekkere vruchten zorgen.

Is het van belang de Veenbes te snoeien?

Snoeien is niet nodig, alleen als de ranken te lang worden, kunnen ze worden ingekort. Cranberries – zoals die voorkomen op de Wadden – zijn een puur wilde vrucht en het is daarom niet toegestaan om de struik te bemesten. Echt nodig is het ook niet.

v2554st8cu8m_w2400.jpg

Kenmerken: