Varenbeuk

De varenbeuk Fagus sylvatica ‘Aspleniifolia’ groeit minder sterk, maar wordt op den duur toch wel groot. Het blad is diep ingesneden en daaraan dankt de plant zijn naam varenbeuk.

Is de Varenbeuk winterhard?

De soort Fagus sylvatica is de algemeen bekende beuk en noemen we ook wel gewone beuk. Deze soort wordt ook veel gebruikt als haag. De mooie bladeren van de zomer verkleuren in de herfst prachtig geel of oranje en dan blijven ze dus de hele winter lekker aan de takken. Zeker als de beuk in een haag geknipt is, blijft de beslotenheid van de tuin in stand.

Wanneer staat de Fagus sylvatica ‘Aspleniifolia’ in bloei?

Beuken zijn inheemse bomen in grote delen van Europa. Een vrijstaande beuk kan wel dertig meter hoog worden. De kroon is dan breed en zeer dicht. Het groene blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus normaliter weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Daarom groeit in een beukenbos niet veel op de bosbodem. De bijna continue ondoorzichtigheid maakt de beuk ook geschikt voor hagen en bij vogels populair om in te nestelen.

Met wat voor ziektes kan de Varenbeuk te maken krijgen?

Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen daarom oppervlakkig en hebben snel last van droogte. Ook plotseling intensieve betreding van de wortelzone wordt slecht verdragen. In het najaar worden de eetbare vruchten, de welbekende beukennootjes, gevormd. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.

Wat voor standplaats heeft de Varenbeuk nodig?

Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast.

Kan ik de Fagus sylvatica snoeien?

Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving kun je de stam inpakken met jute of rieten matten. Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in de tuin. Een haag wordt minimaal eenmaal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden, kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter.

Hoe kan ik de grond op de juiste manier bemesten voor de Varenbeuk?

Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding. De zachte schors van de beuk moeten worden beschermd tegen zonnebrand. Je kunt dit doen door de stam in te pakken met jute.

qci52nf8hif5_w2400.jpg

Kenmerken: