Tuingloxinia

Wat voor bloemen heeft de Incarvillea delavayi? 

Tuingloxinia Incarvillea delavayi ‘Snowtop’ is net als de Incarvillea delavayi soort maar dan met witte bloemen. De soort Incarvillea delavayi komt uit de Chinese provincie Yunnan. Het is een mooie borderplant met name tussen siergrassen.

Tuingloxinia tegen mollen

Tuingloxinia heeft een bijzonder eigenschap. Het houdt mollen op afstand. Het is ook een beetje een buitenbeentje in de tuin. Zijn vrij grote bladeren zijn geveerd, waardoor het wel op een varen lijkt. Uit deze bladeren ontwikkelen zich in de zomer mooie trompetachtige bloempjes. De wortels zijn knolvormig en bevatten zoveel reservevoedsel dat ze gedurende een lange periode droog kunnen worden bewaard.

Is de Incarvillea delavayi winterhard?

De tuingloxinia is niet betrouwbaar winterhard en wordt daarom ook onder de bollen en knollen gerekend. De oorsprong van de planten ligt in China. De Nederlandse naam geeft aan dat ze op gloxinia’s (Sinningia) lijken maar daar is wat fantasie voor nodig. Dat is ook een heel andere familie (Gesneriaceae) dan waar Incarvillea toe behoort.

Hoe verzorg ik de Incarvillea delavayi ‘Snowtop’?

Zonnige tot heel lichtbeschaduwde plaatsen. De grond moet ‘licht’ zijn, zodat overtollig water vlot kan weglopen. De grond moet wel voldoende voedsel bevatten. De knollen kunnen niet tegen lage temperaturen. Je dient daarom de bodem af te dekken met bijvoorbeeld bladeren en stro of nog beter de knollen te rooien en vorstvrij bewaren. Meer tips zijn te vinden in het artikel planten beschermen tegen vorst. In het voorjaar plant u ze knollen weer in de tuin.

u3r5frd8nx9b_w2400.jpg

Kenmerken: