Kogelboterbloem (Trollius)

Wat voor bloemen krijgt de Kogelboterbloem?

De Nederlandse naam kogelboterbloem heeft de Trollius te danken aan zijn kogelronde bloemen. Maar dit gaat niet voor alle soorten op. Er zijn er ook met openstaande bloemen. Kogelboterbloem is een opgaande vaste plant, waarvan de bloemstengels hol zijn. De bloemen, die als regel in de voorjaarsperiode verschijnen, zijn bijzonder. De gele kleur danken ze aan de kelkbladeren. De eigenlijke kroonbladeren zijn nectariën geworden. Ze kunnen ook als tongvormige kroonbladeren worden beschouwd.

Hoe groot wordt de Trollius?

De hoogte van de verschillende soorten (en cultivars) varieert van amper 40 tot 100 centimeter. De Trollius cultivars komen uit kruisingen tussen Trollius europaeus (o.a. Alpen), Trollius chinensis (Noordoost-China) en Trollius asiaticus (Noordoost-Azië). Het is een uitstekende borderplant. Die bloemkleur varieert tussen citroengeel en diep oranje. De vroegste rassen kunnen vanaf begin mei in bloei komen, de laatste vanaf laatste week mei. Meer informatie over de verschillende kogelboterbloemen is te vinden in de plantenindex.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Trollius?

Vochtige kleigrond of humusrijke zandgrond en een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats. Planten na 5 à 6 jaar oprooien en delen.

evf5go483h9c_w2400.jpg

Kenmerken: