Toverhazelaar (Hamamelis mollis)

Wat voor bloemen krijgt de Toverhazelaar?

De toverhazelaar Hamamelis mollis heeft blad dat aan de bovenkant glanst en aan de onderkant behaard is. Ook deze soort bloeit in de winter (als het niet vriest) op de kale takken. De ‘propjes’ gele bloempjes geuren lekker zoet. Het blad van de Hamamelis mollis kan soms een aardige, gele tot oranje herfstkleur aannemen voor het afvalt. De struiken kunnen 5 meter hoog worden. Toverhazelaars bloeien ergens tussen december en maart, afhankelijk van de zachtheid van de winter. Ze bloeien op het kale hout en de bloeiwijzen zijn heel merkwaardig. Het zijn kleine kluwen bloempjes die elk uit vier draadvormige en opgerolde bloemblaadjes bestaan.

Kan de Hamamelis mollis tegen vorst?

Als het vriest stopt de bloei. Het blad, dat in het voorjaar verschijnt, lijkt op dat van de hazelaar. Er zijn soorten die gemakkelijk 5 m hoog worden. Het is ideaal als de planten vanuit huis te bewonderen zijn. Het geslacht bestaat uit zes soorten bladverliezende heesters en bomen uit Oost-Azië en Noord-Amerika.

Wat voor grond is geschikt voor de Hamamelis mollis?

De Hamamelis mollis groeit graag op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Liefst humusrijk en met voldoende voedsel. ’s Zomers mag de grond niet te droog worden. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting, bijvoorbeeld mest voor heideplanten.

Is het nodig om de Toverhazelaar te snoeien?

In het voorjaar (na de bloei) kun je de toverhazelaar snoeien. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Je hoeft er dan weinig aan te doen dan eventueel hem in vorm te houden.

cdh5qfo8vir2_w2400.jpg

Kenmerken: