Struikveronica (Pagei)

Wat voor kleur bloemen krijgt de Struikveronica?

De struikveronica Hebe pinguifolia  ‘Pagei’ is een oude cultivar die midden in de negentiende eeuw is gekweekt. De delen van deze kleine heester hebben mooie harmoniërende kleuren. De jonge scheuten zijn paars. De bladeren hebben een opvallend mooie blauwgroene kleur en de bloemen zijn wit.

Waar staat de naam Pinguifolia voor?

De soortnaam pinguifolia is afkomstig van de Latijnse woorden pinguis, dat dik of vet betekent, en folia, het woord voor bladeren. De bladeren zijn dan ook relatief dik en hebben een vettig leerachtig oppervlak. De Latijnse naam van deze klein struik, Hebe, is vernoemd naar de Griekse godin van de jeugd. Hebe heet in het Nederlands struikveronica. Het is de houtige variant van de plant Veronica. Het struikje is een favoriet in tuinen met weinig onderhoud.

Is de Struikveronica een bodembedekker?

Het is een mooie bodembedekker waar u niet naar om hoeft te kijken. Qua onderhoud dan, want dit groenblijvende struikje heeft veel te bieden. Vrij apart voor de plantenwereld is de aanwezigheid van twee meeldraden, de mannelijke geslachtsdelen. Dan heb je wel een loep nodig om dit te bekijken. De soort is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het zich heeft aangepast aan gematigde tot subtropische klimaten. Daarom is de variëteit groot. Het blad heeft groen als basiskleur, maar allerlei tinten geel, grijs, paars en rood zijn hieraan toegevoegd. De bloemkleur varieert van wit, via roze en blauw tot dieppaars. Helaas zijn de mooiste variëteiten niet goed winterhard, maar dat neemt niet weg dat een aantal mooie struiken geschikt zijn voor ons klimaat.

Wat voor standplaats is geschikt voor Hebe pinguifolia ‘Pagei’?

In de zon krijgt Hebe de meeste bloemen. Verder is het belangrijk dat de grond compostrijk is en niet te droog wordt.

Hoe kan ik de Struikveronica snoeien?

Stengels die tijdens vorst zijn ingevroren mogen gesnoeid worden. Nadat de plant gesnoeid is, of beschadigd door vorst, loopt hij weer uit. Sommige bontbladige soorten vormen stengels met groen blad. Deze moeten worden gesnoeid! Snoeien kunt u het beste in het midden of aan het einde van het voorjaar doen. Na de bloei, in de zomer kan de struik worden bijgeknipt. De Hebe pinguifolia ‘Pagei’ is niet honderd procent winterhard bij harde vrieswind. Bescherm dan de planten door bijvoorbeeld dennen- of sparrentakken schuin in de grond te plaatsen, zodat de wind er overheen blaast. Indien de plant toch invriest, kun je deze in april terugknippen.

7ip5i3f8orp2_w2400.jpg

Kenmerken: