Struikveronica (La Séduisante)

De struikveronica Hebe ‘La Séduisante’ is een laagblijvende, matig vorstbestendige struik. Het blad van deze struik is dik en matglanzend groen.

Welke soorten Struikveronica zijn er?

De Latijnse naam van deze klein struik, Hebe, is vernoemd naar de Griekse godin van de jeugd. Hebe heet in het Nederlands struikveronica. Het is de houtige variant van de plant veronica. Het struikje is een favoriet in tuinen met weinig onderhoud. Het is een mooie bodembedekker waar u niet naar om hoeft te kijken. Qua onderhoud dan, want dit groenblijvende struikje heeft veel te bieden. Vrij apart voor de plantenwereld is de aanwezigheid van twee meeldraden, de mannelijke geslachtsdelen. Dan heb je wel een loep nodig om dit te bekijken. De soort is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het zich heeft aangepast aan gematigde tot subtropische klimaten. Daarom is de variëteit groot. Het blad heeft groen als basiskleur, maar allerlei tinten geel, grijs, paars en rood zijn hieraan toegevoegd. De bloemkleur varieert van wit, via roze en blauw tot dieppaars. Helaas zijn de mooiste variëteiten niet goed winterhard, maar dat neemt niet weg dat een aantal mooie struiken geschikt zijn voor ons klimaat.

Wat voor bodem is geschikt voor Hebe ‘La Séduisante’?

In de zon krijgt de Hebe ‘La Séduisante’ de meeste bloemen. Verder is het belangrijk dat de grond compostrijk is en niet te droog wordt.

Kan ik de Struikveronica snoeien?

Stengels die tijdens vorst zijn ingevroren mogen gesnoeid worden. Nadat de plant gesnoeid is, of beschadigd door vorst, loopt hij weer uit. Sommige bontbladige soorten vormen stengels met groen blad. Deze moeten worden gesnoeid. Dat kun je het beste in het midden of aan het einde van het voorjaar doen. Na de bloei, in de zomer, kan de struik worden bijgeknipt. De Hebe ‘La Séduisante’ is niet honderd procent winterhard bij harde vrieswind. Bescherm dan de planten door bijvoorbeeld dennen- of sparrentakken schuin in de grond te plaatsen, zodat de wind er overheen blaast. Indien de plant toch invriest, kun je deze in april terugknippen.

d8d5jmm85219_w2400.jpg

Kenmerken: