Struikroos

Wat voor bloemen krijgt de Struikroos?

Rosa glauca komt oorspronkelijk uit de bergen van Frankrijk. Het is een bescheiden struikroos in vergelijking met andere meer uitbundige rozen. Toch heeft hij veel te bieden. Bijvoorbeeld de blauwberijpte bladeren met tinten grijs en paars zijn uniek voor een roos en worden daarom ook in boeketten gebruikt. De wit tot roze bloemen zijn mooi eenvoudig (enkelbloemig). Ze geuren niet echt. Na de bloei ontstaan oranjerode tot bruin verkleurende bottels. Desgewenst kun je ze plukken om er jam van te maken. Deze roos wordt vaak geplant als een natuurlijk ogende haag. Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Is de Rosa glauca geurend?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Wat voor standplaats heeft de Rosa glauca nodig?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Deze roos bloeit op het hout van vorige seizoenen. Hij verdraagt snoei prima en er zijn dan ook verschillende manieren. Als je alleen in het mooie blad geïnteresseerd bent, snoei je deze roos elk voorjaar tot de grond toe terug. Ben je vooral geïnteresseerd in de bloemen en rozenbottels dan snoei je na de bloei lichtjes om de struik in vorm te houden. Meer informatie hierover vind je in het artikel rozen snoeien. Na drie jaar kun je na de bloei een kwart van de oudste takken volledig afknippen. Dit houdt deze struikroos jong.

Meer weten over verschillende bloemen, planten en bomen? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

w1l5kfu855np_w2400.jpg

Kenmerken: