Olijfwilg (Maculata)

Waar wordt de Olijfwilg voor gebruikt?

De olijfwilg Elaeagnus pungens ‘Maculata’ heeft in het midden van het blad gele vlekken of strepen. Verwar de olijfwilg niet met de olijfboom, het is niet eens familie. Ondanks dat Elaeagnus is afgeleid van het Griekse woord elaia dat olijf betekent. De olijfboom, overbekend als producent van olijven voor vooral olijfolie, is een boom die alleen goed gedijt in een warm klimaat zoals rond de Middellandse Zee. De olijfwilg echter is ook geschikt voor ons klimaat. Hij draagt ook vruchten, maar die lijken lang niet altijd op olijven. De olijfwilg wordt vooral vanwege het vaak mooie blad toegepast. Dat blad is soms grijs van kleur, wat in dit geval duidt op een goede droogteresistentie. Heel bijzonder zijn de bruine of zilverwitte schubben op de bladeren en takken die voor een wat metaalachtige glans zorgen.

Wanneer bloeit de Olijfwillig?

Deze olijfwilg komt uit Japan en is geliefd vanwege zijn mooie leerachtige blad, dat aan de rand licht is gegolfd. Bij ons zie je vooral kweekvormen met bont blad. De bloei vindt pas plaats in oktober, maar is vrij onopvallend. Er komen slechts zelden vruchten uit, maar als je geluk hebt, kun je ze na de winter zien in mei. Ze zijn lichtrood.

Wat voor standplaats is geschikt voor Elaeagnus pungens ‘Maculata’?

De natuurlijkste plaats voor een olijfwilg is een warme zonnige plek op een droge vrij arme grond. Hij verdraagt ook halfschaduw, maar zal minder bloeien en vrucht dragen en kan ook op rijkere grond worden geplaatst, maar produceert dan meer blad en minder bessen.

Hoe kan ik de Elaeagnus pungens snoeien?

Als jouw olijfwilg een heg vormt, dan doet het er weinig toe omdat er door snoei meestal geen vruchten zijn. Snoei voor deze olijfwilg is afhankelijk van zijn toepassing. Als haag dien je te wachten tot juli omdat de groei pas laat op gang komt. Als je ook de haag strak in de winter wil hebben, kun je dit herhalen in oktober. Als vrijstaande struik kun je hem eventueel modelleren in maart, maar dit is alleen nodig als hij te groot groeit voor uw tuin. ‘Maculta’ is een cultivar met bont blad. Wanneer er takken met alleen groen blad ontstaat, dien je deze direct af te snoeien.

Neem voor meer informatie over het snoeien van de Elaeagnus pungens ‘Maculata’ ook eens een kijkje bij snoeien op onze site.

tzk5i5e8raru_w2400.jpg

Kenmerken: